Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
15.04.2022

Wielkanocne śniadania dla Ukraińców

unnamed (1).jpgCaritas diecezjalna we współpracy z Polskim Holdingiem Hotelowym zaprasza Ukraińców zamieszkałych w naszej diecezji na śniadanie wielkanocne w niedzielę 24 kwietnia. To tydzień po rzymskokatolickich obchodach Wielkanocy (co przypadnie w Niedzielę Miłosierdzia), a wynika to z faktu, że w tym roku Kościoły obrządku wschodniego właśnie 24 kwietnia świętują Zmartwychwstanie Chrystusa. Większość uchodźców to prawosławni lub grekokatolicy, stąd wybór drugiego z tych terminów na świąteczne śniadanie.

13.04.2022

250 kartonów wypełnionych po brzegi

20220407_113406.jpg"Paczkę dla Ukrainy" przygotowało już 250 osób lub grup. Kolejne kartony czekają na wypełnienie produktami. Ideą akcji jest tworzenie gotowej paczki przez polskie rodziny, wspólnoty parafialne, szkolne i parafialne Caritasy dla rodzin na Ukrainie bądź przekazywane uchodźcom z Ukrainy mieszkającym w Polsce, którzy nie posiadają środków do życia. Kartony przygotowane przez darczyńców z diecezji wypełnione po brzegi żywnością, produktami dla dzieci, artykułami chemicznymi i kosmetycznymi już czekają na transport na Ukrainę.

28.03.2022

55 tys. w 10 dni dla szpitala na Ukrainie

Zanurzeni w Miłości 2.0.jpgCaritas diecezjalna wraz z Fundacją SMS z Nieba rozpoczęły 18 marca charytatywną zbiórkę pn. Zanurzeni w Miłości 2.0, której celem jest zakup specjalistycznego sprzętu medycznego dla szpitala w Tarnopolu, do którego trafia wielu rannych i poszkodowanych w wojnie na Ukrainie. Koszt pakietu to 52.550 złotych. Organizatorom akcji zależało, by potrzebną sumę zebrać ciągu 10 dni ze względu na pilne potrzeby ukraińskiej służby zdrowia. To się udało. Na konto akcji wpłynęło w tym czasie ponad 60 tys. złotych. W akcję włączyło się do tej pory 360 donatorów.

18.03.2022

Paczka dla Ukrainy

Paczka dla Ukrainy - grafika.png

Jednym ze sposobów pomocy uchodźcom na przejściach granicznych bądź Ukraińcom, którzy już przybyli do naszej diecezji i potrzebują podstawowych środków do życia jest włączenie się w akcję Caritas  pn. "Paczka dla Ukrainy". Polega ona na przygotowaniu paczki przez darczyńców indywidualnych, wspólnoty parafialne, Szkolne Koła Caritas.

05.03.2022

Bus i trzy tiry. Tyle darów dla Ukrainy

Tir.jpg

W nocy z piątku na sobotę bus Caritas wyruszył z Koszalina do punktów granicznych w Dorohusku oraz Hrebennem. Tam Caritas diecezjalna prowadzi obsługę uchodźców w namiotach, m.in. przy dystrybucji posiłków, segregacji darów.

tel. +48 94 342 36 90