Dom Samotnej Matki

dsm1.jpgNajwiększym i najtrudniejszym do udźwignięcia ciężarem jest poczucie osamotnienia, poczucie, że drugi człowiek okazał się nieodpowiedzialny, zawiódł, pozostawił. Do tego dołącza się bardzo często odrzucenie oczekującej na dziecko dziewczyny przez rodzinę: matkę, ojca, rodzeństwo, dziadków. Powoduje to silne stresy, zwiększa bezradność. Dlatego ogromnie ważny jest jakiś bodziec pozytywny, deska ratunku, jakiś człowiek lub grupa ludzi, którzy wyciągną pomocną rękę. Innym dramatycznym problemem jest bezdomność: nie wiadomo co ze sobą zrobić, gdzie się podziać?

dsm3.jpgWychodząc naprzeciw wyzwaniom, które przynosi codzienność, Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej w imieniu Diecezji opiekuje się Domem Samotnej Matki "Dar życia", w którym schronienie i pomoc otrzymują kobiety znajdujące się na trudnym etapie swojego życia. Pobyt przyszłych, bądź wychowujących już potomstwo matek finansowany jest przez Caritas Diecezji, instytucje samorządowe, życzliwych ludzi oraz w miarę możliwości przez same pensjonariuszki domu. Do D.S.M. przyjmowane są kobiety w okresie okołoporodowym.

Wszystkich zainteresowanych tym problemem lub pobytem w Domu Samotnej Matki prosimy o kontakt pod adresem:

Dom Samotnej Matki "Dar Życia" Caritas w Koszalinie
ul. Wojska Polskiego 13