Zapałka nie ogrzeje

zapalka.jpg

Przygotowując się do okresu jesienno – zimowego, który jest najtrudniejszy dla osób bezdomnych, samotnych i ubogich, Caritas organizuje zbiórki środków finansowych na zakup opału dla potrzebujących.

Sytuacja wielu rodzin w naszej diecezji jest na tyle trudna, że nie wystarcza im środków na zaspokojenie podstawowych potrzeb. W okresie zimowym w wielu domach brakuje także pieniędzy na opał. Przebywanie w niedogrzanych pomieszczeniach przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia, oddziałuje negatywnie na samopoczucie i komfort psychiczny.

Pragniemy uwrażliwić mieszkańców diecezji na problem biedy oraz wynikających z niej konsekwencji, z którymi borykają się ubodzy z naszego regionu.

Jesienią każdego roku przeprowadzana jest zbiórka pieniędzy przy cmentarzach i w parafiach diecezji. Ofiarodawcy za okazane wsparcie finansowe otrzymują specjalnie wyprodukowane na ten cel symboliczne pudełka z zapałkami, opatrzone hasłem i logo Caritas.

Patronat honorowy nad akcją Zapałka nie ogrzeje objął  J.E. Biskup Ordynariusz Edward  Dajczak.

Koordynator akcji: Agnieszka Filipczuk, tel.: 608 052 387, e-mail: afilipczuk@caritas.pl