Torba Miłosierdzia

P_20181106_122556_Easy-Resize.com.jpg

Akcja „Torba Miłosierdzia” jest odpowiedzią na słowa Papieża Franciszka, który ustanowił Światowy Dzień Ubogich, obchodzony 18 listopada 2018 r. Ojciec Święty apeluje do wszystkich ludzi dobrej woli o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi jako konkretny znak braterstwa.

Aby włączyć się w akcję, w niedzielę 18 listopada należy z kościoła zabrać specjalnie przygotowaną papierową torbę z parafii do domu, uzupełnić ją artykułami spożywczymi i chemicznymi (zapakowane oddzielnie), a następnie 26 listopada z powrotem przynieść do parafii. Torby będą przekazywane diecezjanom w trudnej sytuacji materialnej wg decyzji księży proboszczów. Do torby można włożyć żywność z długim terminem ważności (mąkę, cukier, płatki kukurydziane, kawę, herbatę, ryż, kaszę, makaron, margarynę, olej, słodycze, konserwy) oraz środki czystości (mydło, proszek do prania, preparaty do czyszczenia)

Zachęcamy, by "Torba miłosierdzia" stała się inspiracją do całorocznej troski o ubogich.