Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności

Hospicjum w Darłowie

hosp5.jpg

Dom Hospicyjno-Opiekuńczy Caritas im. Bpa Czesława Domina w Darłowieto miejsce przeznaczone dla ludzi ciężko chorych, cierpiących i umierających (głównie zmagających się z chorobą nowotworową).

W naszym Domu przygotowaliśmy 21 miejsc dla chorych. 10 z nich służy opiece hospicyjnej – skierowana jest ona do chorych w terminalnych stanach choroby nowotworowej. Pozostałe miejsca przygotowane są dla innych chorych w stanach przewlekłych i wymagających ciągłej opieki.

Opieka dla chorych hospicyjnych jest darmowa (potrzebne jest skierowanie do hospicjum od lekarza). Pozostałe miejsca, do momentu uzyskania przez nas kontraktu z NFZ, są płatne. Przyjęcie pacjenta odbywa się na podstawie badania dokonanego przez naszego lekarza oraz na podstawie umowy cywilno – prawnej pomiędzy naszym Domem, a rodziną chorego.

hosp4.jpgW naszym obiekcie staramy się budować prawdziwie domową i ciepłą atmosferę, a zarazem zapewnić profesjonalną i ciągłą opiekę medyczną – codzienna opieka lekarska, całodobowa opieka pielęgniarska, rehabilitant, psycholog i kapelan. Dodatkowym motywem naszego starania, aby zapewnić jak najlepszą opiekę przebywającym w naszym Domu chorym jest fakt, że prowadzony jest on przez Caritas, a część naszego zespołu stanowią siostry zakonne.

Nasz Dom realizuje swoją opiekę w nowoczesnym, wygodnym i bardzo ładnym budynku. Z każdego pokoju chorych można bezpośrednio wyjechać łóżkiem albo wózkiem na zewnątrz (wokół znajduje się ogrodzony i bezpieczny teren). Każdy pokój posiada również bezpośredni dostęp do łazienki dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych. Dom posiada również gabinet zabiegowy, lekarski, kaplicę i pomieszczenia, w których chorzy mogą przebywać w ciągu dnia. Aby zapewnić naszym chorym możliwie dobre warunki pobytu, obiekt posiada własną dobrze wyposażoną kuchnię.

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące naszego działania i opieki, którą prowadzimy, prosimy o kontakt:

Dom Hospicyjno-Opiekuńczy Caritas im. Bpa Czesława Domina w Darłowie

Dyrektor ks. Krzysztof Sendecki