Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
14.03.2022

Paczka dla Ukrainy

Aktualizacja:

Zbiórka produktów w ramach akcji "Paczka dla Ukrainy" potrwa do dnia 24 kwietnia 2022 r. (niedziela). Wypełnione kartony należy dostarczyć do naszego magazynu znajdującego się przy ulicy Wenedów 3 w Koszalinie, po wcześniejszym uzgodnieniu z koordynatorem zbiórki (numer tel. 728 402 964). Z tego miejsca zostaną przetransportowane do magazynów przeładunkowych.

"Paczka dla Ukrainy" jest akcją stworzoną w odpowiedzi na inwazję Rosji na Ukrainę. Skala kryzysu humanitarnego rośnie z każdą minutą. Brakuje żywności, środków higienicznych, opatrunków. Kobiety z dziećmi czekające wiele godzin w kolejce do przejścia granicznego nie mają co dać dzieciom do jedzenia.

Ideą akcji jest tworzenie gotowej paczki przez polskie rodziny, wspólnoty parafialne, Szkolne Koła Caritas dla rodzin na Ukrainie bądź przekazywane na miejscu uchodźcom z Ukrainy, którzy nie posiadają środków do życia.

Instrukcja przygotowania akcji Paczka dla Ukrainy

2. Do czasu, gdy opakowania kartonowe nie trafią do magazynów można realizować akcję w innych kartonach o podobnych wymiarach, zamykanych i wytrzymałych (wymiary 53 cm x 40 cm x 26 cm).

2. Poszczególne grupy, wspólnoty, rodziny wypełniają karton produktami największej potrzeby zgodnie z proponowaną listą produktów (Załącznik nr 1).

3. Każda paczka powinna być zapakowana do pełna, jednakże musi być zamknięta i zabezpieczona.

4. Paczka nie powinna przekraczać wagi 18 kg.

5. Paczka powinna zawierać zawsze produkty z trzech kategorii:

• żywność z długim terminem ważności (np. makaron, ryż, konserwy, puszki)

• produkty dla dzieci (np. kaszki, słoiczki, soki)

• artykuły chemiczne, kosmetyczne (np. papier toaletowy, chusteczki nawilżone, mydło, pasta do zębów, plastry opatrunkowe)

6. Do paczki nie należy wkładać używanych ubrań.

7. Przygotowana paczka powinna być gotowym zestawem produktów (wypełnionym do pełna i bez potrzeby uzupełnienia), możliwym do przekazania rodzinie na Ukrainie. Paczkę należy zwrócić do miejsca, gdzie pobrało się karton (parafii, szkoły).

... powrót

tel. +48 94 342 36 90