Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
26.10.2020

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019

Podprogram 2019

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej  we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). Wkład w finansowanie projektu wygląda następująco:

1. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym - 85%

2. Fundusz Krajowy - 15%

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowemleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:

1) groszek z marchewką,

2) fasolę białą,

3) koncentrat pomidorowy,

4) buraczki wiórki,

5) powidła śliwkowe,

6) makaron jajeczny,

7) makaron kukurydziany bezglutenowy,

8) ryż biały,

9) kaszę gryczaną,

10) herbatniki maślane,

11) mleko UHT,

12) ser podpuszczkowy dojrzewający,

13) szynkę drobiową,

14) pasztet wieprzowy,

15) kabanosy wieprzowe,

16) filet z makreli w oleju,

17) cukier biały,

18) olej rzepakowy,

19) gołąbki w sosie pomidorowym.

 W ramach realizacji Podprogramu 2019:

  • zaangażowanych było 24 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 7479 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 375656 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym  22437 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 48 warsztatów dla 763 uczestników/czek.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i/lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce „Jak uniknąć zakażenia koronawirusem? Profilaktyka”. Osoby biorące udział w warsztatach edukacyjnych o tej tematyce, mogły uzyskać informacje na temat podstawowych działań, które mogą mieć wpływ na uniknięcie potencjalnego zakażenia wirusem COVID-19.

... powrót

Kontakt:

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej
ul. bpa Cz. Domina 8, 75-061 Koszalin

tel. +48 94 342 36 90
e-mail: sekretariat.koszalin@caritas.pl
© Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. Wykonanie: strony internetowe słupsk
Wspierają nas:
  • 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png
  • PKO_FND_LOGO_RGB.jpg
  • port.png
  • selgros.png
  • logo-kulczyk.jpg