Podsumowanie podprogramu 2020
Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2020
Podprogram 2020
Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). Wkład w finansowanie projektu wygląda następująco:
1. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym - 85%
2. Fundusz Krajowy - 15%
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) koncentrat pomidorowy,
3) buraczki wiórki,
4) powidła śliwkowe
5) mus jabłkowy,
6) fasolka po bretońsku,
7) makaron jajeczny świderki,
8) płatki owsiane,
9) ryż biały,
10) kasza jęczmienna,
11) herbatniki maślane,
12) kawa zbożowa rozpuszczalna,
13) mleko UHT,
14) ser podpuszczkowy dojrzewający,
15) szynka drobiowa,
16) szynka wieprzowa mielona,
17) pasztet drobiowy,
18) filet z makreli w oleju,
19) cukier biały
20) miód nektarowy wielokwiatowy
21) Olej rzepakowy
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
- zaangażowanych było 22 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
- żywność odebrało 8618 osób potrzebujących;
- wydano osobom potrzebującym 415,2204 ton żywności o łącznej wartości 2 057 739,61 zł;
- wydano osobom potrzebującym 25122 paczek żywnościowych;
- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 61 warsztatów dla 1163 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.