03.03.2015

Program działań opiekuńczo - wychowawczych Szkolne Koło Caritas przy Szkole Podstawowej nr 1 w Słupsku

Założenia:

Głównym założeniem Szkolnego Koła Caritas wynikającym ze Statutu jest:

• włączanie się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywno-opiekuńczo-wychowawczą prowadzoną przez Szkołę i Caritas Diecezji;
  • autentyczne zaangażowanie w pracę na rzecz osób potrzebujących.

03.03.2015

Program działań opiekuńczo-wychowawczych Szkolnego Koła Caritas: "Niosę Caritas"

A. OGÓLNE INFORMACJE O PROGRAMIE

Szkoła, w której pracuję należy do parafii p.w. św. Anny w Barcinie. Brak zaplecza w postaci salek katechetycznych sprawiły, że ze strony parafii nie oferowano dzieciom i młodzieży zajęć pozalekcyjnych rozwijających sferę moralno-duchową. Poszukują oni wspólnot, które pomogłyby im radzić sobie z problemami życia codziennego w domu, w szkole wśród rówieśników oraz uwrażliwiłyby ich na potrzeby drugiego człowieka i uczyły radosnego dzielenia się tymi dobrami, które posiadają zarówno w sferze duchowej jak i materialnej.

Program Szkolnego Koła Caritas w Szkole Podstawowej nr 3 w Darłowie

Szkolne Koło Caritas działające przy Szkole Podstawowej nr 3 w Darłowie powstało w na wio-snę 2001 roku jako pierwsze Szkolne Koło w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej i jest organizacją dziecięcą działającą na terenie Szkoły, pod nadzorem Dyrekcji Szkoły i włączającą się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywno-opiekuńczo-wychowawczą prowadzoną przez Szkołę i Caritas Diecezji.

Program Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół Publicznych w Sławoborzu

Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół Publicznych w Sławoborzu powstało w kwietniu 2003 r. Jest to organizacja dziecięco-młodzieżowa działająca na terenie Szkoły i Parafii. Nadzór nad SKC sprawuje Dyrektor Szkoły i Proboszcz Parafii Matki Bożej Różańcowej w Sławoborzu. Szkolne Koło Caritas w swej organizacji i działalności kieruje się Instrukcją Episkopatu Polski "O pracy charytatywnej w parafiach oraz Regulaminem SKC obowiązującym w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej.

03.03.2015

Program Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół im. Ks. St. Staszica w Pile (dawna Nafta)

Głównym założeniem Szkolnego Koła Caritas jest

• Włączanie się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywno-opiekuńczo-wychowawczą prowadzoną przez szkołę i Caritas Diecezji.
  • Autentyczne zaangażowanie w pracę na rzecz osób potrzebujących pomocy duchowej i materialnej na zasadzie "wyobraźni miłosierdzia"