28.10.2017

Warto być dobrym - I tura Dni Formacyjnych dla SKC

IMG_5582.JPGW sobotę 28.10 do Szkoły Katolickiej w Koszalinie wraz z opiekunami zjechało się ponad 200 wolontariuszy ze szkół podstawowych z diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej na Dni Formacyjne dla Szkolnych Kół Caritas. Uczniowie wzięli udział w dwóch blokach warsztatowych, dzięki, którym poznali nowe narzędzia przydatne podczas pracy w swoich  szkołach.

W pierwszej turze Dni Formacyjnych do Koszalina przyjechali uczniowie m.in.: ze Słupska, Drzonowa, Koszalina, Głobina, Łekna, Sławna i Szczecinka, aby wziąć udział w warsztatach przygotowanych przez animatorów. Gościem tego dnia był  ks. Tomasz Roda-dyrektor diecezjalnej Caritas, który zachęcił młodych do włączenia się w projekt Betlejem, czyli pracę na rzecz sierocińca prowadzonego przez siostry elżbietanki właśnie w Betlejem. Wolontariusze mieli okazję uczestniczyć w dwóch blokach warsztatowych. Pierwszy z nich poprowadziła siostra Nikodema oraz wolontariusze z Hospicjum im. bpa Cz. Domina w Darłowie. Animatorzy tego bloku szkoleniowego  pomagali odkryć siłę i potencjał, które znajdują się członkach SKC. Drugi blok warsztatowy poprowadziła Kasandra Żmuda-maturzystka z Koszalina. Podzieliła się swoim wieloletnim doświadczeniem wolontariatu w Szkolnym Kole Caritas. Pod jej okiem uczniowie stworzyli m.in. dekalog dobrego wolontariusza a także projekty nowych akcji, które mogliby podjąć podczas roku szkolnego. Młodzi wykazali się również zdolnościami plastycznymi projektując plakat oraz komiks o czynieniu dobra. Mszą Świętą, której przewodniczył dyrektor darłowskiego hospicjum - ks. Krzysztof Sendecki, zakończyło się spotkanie dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Na zakończenie został rozstrzygnięty konkurs. 10 szczęśliwców otrzymało upominki, dzięki którym będą mogli jeszcze bardziej szerzyć dobro.

... powrót