Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: "Siła jest nas" - II tura Dni Formacyjnych dla SKC
04.11.2017

"Siła jest nas" - II tura Dni Formacyjnych dla SKC

IMG_5943.JPG

W sobotę 4 listopada odbyła się II tura Dni Formacyjnych dla Szkolnych Kół Caritas. Do Szkoły Katolickiej w Koszalinie zjechało się ponad 130 wolontariuszy z gimnazjum i szkół średnich, aby wziąć udział w Dniu Formacyjnym. Gościem dnia była siostra Maria Bihun salezjanka z Piły. Podzieliła się doświadczeniem z projektu "ulica Adwentowa", z którego dochód przeznaczony został na pomoc na roczne utrzymanie rodziny z Syrii. Podobnie jak w pierwszej, również w drugiej turze odbyły się warsztaty. Pierwsze z nich poprowadziła Kasandra Żmuda - doświadczona wolontariuszka. Udowodniła swoim rówieśnikom, że każdy może zostać superbohaterem niosąc dobro drugiemu człowiekowi. Jako warsztat młodzi musieli m.in.: zaprojektować komiks i stworzyć scenkę promującą ideę wolontariatu. Drugi warsztat poprowadziła siostra Nikodema i wolontariusze z darłowskiego hospicjum. W poprowadzonym warsztacie wolontariusze musieli stworzyć miasto, które było odzwierciedleniem potencjału, siły i zainteresowań młodych wolontariuszy. Na zakończenie Dnia Formacyjnego Mszę Świętą odprawili ks. Marcin Wolanin- dyrektor Ośrodka Caritas w Kołobrzegu oraz ks. Bartosz Kuligowski - opiekun SKC w Białogardzie. Pod koniec Eucharystii 10 szczęśliwców otrzymało apteczki pierwszej pomocy, które zwiastują nowy projekt Caritas.

... powrót