Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: Ostatnia tura Dni Formacyjnych dla Szkolnych Kół Caritas
18.11.2017

Ostatnia tura Dni Formacyjnych dla Szkolnych Kół Caritas

IMG_7143.JPG

W sobotę 18.11 odbyła się trzecia i ostatnia tura Dni Formacyjnych dla Szkolnych Koła Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. Gościem specjalnym był dyrektor diecezjalnej Caritas - ks.Tomasz Roda, który opowiedział o wizycie i projekcie pomocy dla dzieci z sierocińca w Betlejem. Tradycyjnie spotkanie składało się z dwóch warsztatów. Pierwszy z nich poprowadziła Pani Monika Bryła wraz z wolontariuszkami ze Szkolnego Klubu Wolontariusza z Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Lema w Koszalinie. Pod ich opieką najmłodsi wolontariusze mogli odpowiedzieć na pytanie, jakie są ich dobre i słabsze strony, a także nakreślić sylwetkę dobrego wolontariusza. Drugi warsztat poprowadziła wychowanka Szkolnego Kola Caritas - Kasandra Żmuda. Podzieliła się swoim doświadczeniem oraz zainspirowała do dalszego działania. W ramach warsztatu dzieci zaprojektowała nowe akcje, w które mogą się włączyć SKC. Na zakończenie Eucharystii rozlosowano drobne upominki, które posłużą do udzielania pomocy najbardziej potrzebującym.

... powrót