15.06.2015

Znad morza do Tatr śladami Św. Jana Pawła II

polanw_wycieczka.jpgW dniach 07-13.06.2015r. odbyła się wycieczka Wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Polanowie. 52 dzieci wraz z opiekunami udało się na wycieczkę do Zakopanego śladami Św. Jana Pawła II. Uczestnicy, w drodze do Białego Dunajca, wzięli udział w lekcji historii w Państwowym Muzeum Auschwitz – Birkenau w Oświęcimiu.

14.03.2015

Pomagać zaczynają od modlitwy

IMG_3551.jpgW ośrodku Caritas w Podczelu k/Kołobrzegu odbyły się rekolekcje wielkopostne dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klas IV-VI wraz z opiekunami. Przybyli wolontariusze z całej diecezji – ze Strączna, Wałcza, Kołobrzegu, Świdwina, Dźwirzyna, Białej, Czaplinka, Łękna, Białogardu, Sławoborza, Karlina, Drawska Pomorskiego, Drzonowa, Dąbek, Bonina, Koszalina.

13.09.2013

Propozycja katechez o Biskupie Czesławie Dominie

samar1.jpgOgłoszony przez Caritas Diecezji,  Fundację bpa Czesława Domina  i Wydział Katechetyczny konkurs jest  sposobem, aby przybliżyć uczniom naszego "biskupa miłosierdzia". Pomocą w realizacji założeń konkursowych mogą być przeprowadzone katechezy. Poniżej zamieszczamy do dyspozycji...

10.09.2013

"Idź i Ty czyń podobnie" - II edycja konkursu

bpd.jpgKonkurs dla dzieci i młodzieży przybliżający postać śp. bpa Czesława Domina to propozycja dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Przybliżając rys miłosierdzia w Jego duchowości, na swój sposób chcemy wcielić w życie, w swoim najbliższym otoczeniu, to o czym za życia nauczał biskup.

02.09.2013

Zapałka nie ogrzeje - 2013

zapa.jpgNasze społeczeństwo jest coraz uboższe, w wielu domach brakuje wszystkiego. Najgorzej jest w sezonie zimowym, gdy trzeba ogrzać mieszkanie, w którym wychowuje się często kilkoro dzieci. W zimnym pomieszczeniu łatwiej o choroby i dodatkowe koszty przyszłego leczenia. Nasza diecezjalna Caritas po raz kolejny podejmuje akcję pomocy najuboższym pod hasłem „Zapałka nie ogrzeje”.

13.08.2013

Kalendarz szkolnych kół Caritas na rok szkolny 2013/2014

skc-09-13.jpgRozpoczynając nowy rok szkolny 2013/2014 zapraszamy do zapoznania się z propozycjami pracy dla wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas. W diecezji działa ich 80. Formacja uczestników odbywa się zarówno we wspólnocie szkolnego koła pod kierunkiem opiekuna i miejscowych duszpasterzy, jak i na poziomie diecezjalnym  - poprzez wspólne rekolekcje i warsztaty. Młodzi wolontariusze Caritas angażując się w przeróżne akcje charytatywne np: Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Jałmużnę Wielkopostną, przygotowanie palm i kartek świątecznych, promocję 1% podatku na rzecz Caritas, przygotowanie wyprawek dla dzieci i "Tornister pełen uśmiechu", "Zapałkę nie ogrzeje", Dzień Papieski, Pola Nadziei dla Hospicjum w Darłowie, niosą pomoc potrzebującym w swoim środowisku lokalnym. Kulminacyjnym punktem w każdym roku szkolnym jest pielgrzymka Szkolnych Kół Caritas. 6 czerwca 2014 r. w Darłowie  wspólnie z Księdzem Biskupem podziękujemy Panu Bogu za dobro, którego jesteśmy i będziemy świadkami.