07.01.2016

Przedwigilijne spotkanie Wolontariuszy SKC oraz Samorządu Uczniowskiego Szkoły Podstawowej w Polanowie

1.jpgW czwartek, 17 grudnia 2015r. odbyło się spotkanie przedwigilijne organizowane przez Samorząd Uczniowski Szkoły Podstawowej oraz Wolontariuszy i Opiekunów Szkolnego Koła Caritas. Rozpoczęło się ono uroczystą mszą świętą roratnią. Następnie obejrzeliśmy przepiękne jasełka pod tytułem „Gdyby Święta Rodzina znalazła się wśród nas” w wykonaniu grupy teatralnej „Revel” ze Szkoły Podstawowej. Widzowie bardzo życzliwie przyjęli spektakl, śledząc z zainteresowaniem przebieg akcji. Dzięki temu przedstawieniu jeszcze bardziej mogliśmy poczuć magię zbliżających się świąt.

08.10.2015

Dni Formacyjne SKC

df.JPGZaczynając nowy rok formacyjny, zapraszamy wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz wszystkich zainteresowanych tematyką wolontariatu i założeniem nowego Koła Caritas,
na Dni Formacyjne, które odbędą się w Zespole Szkół im. Bohaterów Oflagu IID w Bornem Sulinowie.

28.09.2015

Spotkanie opiekunów SKC

IMG_6520.JPG26 września odbyło się w centrali Caritas spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Wzięło w nim udział 28 nauczycieli i katechetów z całej diecezji.
Jednym z jego celów było powołanie rady programowej SKC. - Szkolne Koła Caritas funkcjonują w różnych rejonach diecezji, w związku z tym podejmują nieraz odmienne zadania. Zależy nam, żeby opiekunowie proponowali swoim wolontariuszom takie akcje, które będą odpowiednie dla ich środowisk.

07.09.2015

Konkurs dla SKC

bp-dom1poprawiony.jpgKolejny już raz przybliżamy się do postaci którą jest dla nas bp Czesław Domin. Zachęcamy Szkolne Koła Caritas do zapoznania się z życiem i działalnością bpa Czesława oraz podjęcia działań charytatywnych w jego duch.

Zapraszamy do zapoznania się regulaminem konkursu:

Regulamin konkursu

1 Propozycja katechezy

2 Prpozycja katechezy

Biskup_miosierdzia_-mgr_Agnieszki_K.doc.doc

bp_Domin_tekst_z_Siemianowic.doc.doc

O_biskupie_na_25-lecie.doc.doc

19.06.2015

Startuje konkurs „Siedmiu Wspaniałych Wolontariatu Caritas”

Konkurs_siedmiu_wspanialych1.jpgCaritas Polska ogłasza konkurs „SIEDMIU WSPANIAŁYCH WOLONTARIATU CARITAS”, który kierowany jest do wolontariuszy ze Szkolnych i Akademickich Kół Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas oraz Centrów Wolontariatu ze wszystkich diecezji. Zadanie polega na zaprezentowaniu aktywności wolontariackiej w ramach struktur Caritas.