Laudato Si

Projekt „Ekologia integralna encykliki Laudato Si’ w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnej”.

Caritas Polska odpowiadając na apel papieża Franciszka zawarty w encyklice Laudato si’ nawiązała współpracę z NFOŚiGW by, podobnie jak wiele innych organizacji katolickich na świecie, swoim działaniem odpowiadać na rosnące potrzeby ekologiczne ludzkości i środowiska.

Projekty „Laudato Si’” są prowadzone przez Szkolne Caritas, Parafialne Zespoły Caritas oraz Centrum Wolontariatu Caritas na terenie swoich szkół, parafii i miejscowości. Ich działania opierają się na szeroko pojętej ekologii integralnej. Bardzo ważnym aspektem jest tworzenie dialogu w społeczności lokalnej oraz integracji międzypokoleniowej mieszkańców. Jednym z głównych celów jest nie tylko zmiana przyzwyczajeń na rzecz tych bardziej przyjaznych środowisku, ale również zapoznanie szerszej grupy osób z przesłaniem encykliki papieża Franciszka Laudato Si’. Łączna kwota finansowania to 80 tysięcy złotych na realizację projektów lokalnych na terenie naszej diecezji ze środków Narodowego Funduszu Ochrony środowiska i Gospodarki Wodnej.

Oprócz aktywności związanymi z konkretnymi projektami organizowane są warsztaty lokalne dla młodzieży oraz wolontariuszy SKC i PZC, szkolenia dla osób zainteresowanych braniem udziału w projektach oraz coroczne obchody Niedzieli Św. Franciszka w pierwszych dniach października. Tegoroczna edycja projektów dla Szkolnych Kół Caritas ruszy wiosną tego roku, a projekty dla Parafialnych Zespołów Caritas wczesną jesienią. Zapraszamy zainteresowanych wzięciem udziału w projektach, bądź zainteresowanych tematem działań na rzecz ekologii w naszej Caritas, do kontaktu z animator diecezjalną- Malwiną Giełdon drogą mailową: mgieldon@caritas.org.pl lub telefonicznie: 728 402 964, a także zapoznania się ze stroną projektu laudatosi.caritas.pl

image1.jpeg

image2.jpeg