Hospicjum - projekt UE

loga_lacznie.jpg

Projekt pn.: Przebudowa, rozbudowa budynku Domu Hospicyjno-Opiekuńczego im. Czesława Domina w Darłowie przy ul. Wiejskiej 9, planowany do dofinansowania w ramach działania 9.1 Infrastruktura zdrowia Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020

Celem głównym projektu jest zwiększenie dostępności do wysokiej jakości istniejącej infrastruktury zdrowotnej dla lokalnych społeczności, umożliwiając tym samym niezależne życie dla osób przebywających w środowisku lokalnym oraz stworzenie warunków zbliżonych do domowych i rodzinnych, pozwalających na utrzymywanie więzi rodzinnych i sąsiedzkich.

Cel główny będzie możliwy do osiągnięcia poprzez realizację następujących celów pośrednich:

- zwiększenie dostępu do świadczonych usług medycznych przez stacjonarny Dom Opiekuńczo-Hospicyjny w Darłowie,

- zmniejszenie liczby osób oczekujących na świadczenie usług w ramach opieki paliatywno-hospicyjnej,

- minimalizacja czasu przeznaczonego na transport leków przez farmaceutę,

- efektywna organizacja zabiegów rehabilitacyjnych,

- zapewnienie pacjentom poczucia bezpieczeństwa i wsparcia ze strony bliskich,

- zwiększenie komfortu pracy stałej obsłudze Hospicjum.

W ramach projektu planowana jest przebudowa i rozbudowa pomieszczeń, pozwalająca na utworzenie sali pobytu dziennego, pomieszczeń gospodarczych, węzła sanitarnego, sali rehabilitacyjnej,  pomieszczeń farmacji, archiwum oraz pokoju dla rodzin odwiedzających pacjentów.

W wyniku realizacji projektu nastąpi zwiększenie liczby łóżek w Hospicjum, rozwój opieki koordynowanej, zwiększenie dostępu do usług dla społeczności lokalnej, zmniejszenie liczby osób oczekujących na świadczenia, zwiększenie komfortu pracy i odwiedzin.

Wartość projektu  wynosi: 1 586 683,89 zł, w tym:

wkład własny wnioskodawcy: 298 792,94 zł

Środki UE: 1 287 890,95 zł