27.01.2015

W Koszalinie ruszyły spotkania Caritas Akademii

AC-caritas-1.jpgCaritas Akademia to wielomiesięczny cykl szkoleń, na który składają się czterogodzinne spotkania w jedną sobotę w miesiącu. Są propozycją dla wszystkich, którzy zamierzają zaangażować się w wolontariat i nauczyć się, jak pomagać w duchu Ewangelii. Pierwsze spotkanie zgromadziło osoby, które już są wolontariuszami, jak też takie, które dopiero zamierzają nimi zostać. Poruszało temat „Jak zacząć pomagać” i udział w jego tworzeniu mieli wszyscy uczestnicy. Organizatorzy zaproponowali formułę „burzy mózgów”, dyskusja była bardzo ożywiona, a wniosków tak dużo, że wymagały usystematyzowania i spisania. Uczestnicy starali się wspólnie z dyrektorem Caritas DKK ks. Tomaszem Rodą postawić diagnozę, dlaczego w diecezjalnym wolontariacie wciąż brakuje rąk do pracy.

Wśród powodów wymieniali brak czasu, motywacji i wiedzy, lęki, uprzedzenia, stereotypowe myślenie, niedocenianie samego siebie. Szukano prostych i skutecznych form zachęcenia ludzi do dobroczynności. Ida Soszyńska zaproponowała, by argument braku czasu na dobroczynność przełamać hasłem: „wystarczy godzina w miesiącu”. – Godzina jest czymś bardzo konkretnym. I nie przeraża. A jeśli później się rozrośnie do dwóch lub więcej, to świetnie – powiedziała słuchaczka.

Pojawiały się pomysły nowych inicjatyw, sposoby docierania z informacją do szerszego grona odbiorców. Padały nawet gotowe hasła reklamowe. – Lepiej jest zasygnalizować, że szukamy kogoś do konkretnego działania niż ogólnie do pomocy. „Jesteś mamą? Pomóż mi, jak nią być”, mogłaby brzmieć zachęta do włączenia się w wolontariat w Domu Samotnej Matki – podpowiedziała Beata Gorkowienko, wolontariuszka Parafialnego Zespołu Caritas w Złocieńcu.

– Wolontariusze potrzebują kierunkowskazów: jak pomagać, komu, od czego zacząć – diagnozuje ks. Roda. – To nie jest slogan, że rozmowa to też forma pomocy. Niedawno zadzwoniła do Caritas starsza kobieta z pytaniem, czy nie znalazłby się ktoś, kto raz w tygodniu wypiłby z nią herbatę. To jest jej konkretna potrzeba, którą przecież z łatwością ktoś może zaspokoić. Bez dobrej koordynacji, prześpimy takie okazje. Akademia jest szansą, że tak się nie stanie.

Podczas rozmów pamiętano o duchowym wymiarze chrześcijańskiej pomocy. Spotkanie zakończyło się Koronką do Miłosierdzia Bożego, odmówioną w kaplicy Caritas.

Kolejne szkolenia mają pomóc rozpoznać nie tylko strukturę biedy w diecezji, ale też potencjał wolontariatu. – Dobrze jest mieć świadomość swoich ułomności, ale bazować należy na mocnych stronach: to umiem, więc tym mogę się podzielić z drugą osobą – powiedziała psycholog Dagna Kozłowska, która włączyła się w działalność Akademii.

Pierwsze szkolenie Caritas Akademii miało miejsce 17 stycznia. Kolejne odbędą się w soboty 28 lutego oraz 14 marca w godz. 11-15. w centrali Caritas Diecezji przy ul. Domina 8 w Koszalinie. Zajęcia będą kontynuacją rozpoczętego szkolenia, ale ich forma będzie pozwalała na dołączenie do istniejącej grupy w dowolnym momencie. Szkolenie zakończy się certyfikatem. Organizatorzy czekają na zgłoszenia chętnych. Udział w Akademii jest bezpłatny.

Koordynatorem projektu Caritas Akademia jest ks.Tomasz Roda.

Tekst i zdjęcia: Katarzyna Matejek

... powrót