05.11.2015

II Edycja Akademia Caritas

AkademiaCaritasIIEDYCJA_poprawione_do_strony.jpg Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką wolontariatu do uczestnictwa w drugiej edycji Akademii Caritas. Akademia odbędzie sie
7 listopoada 2015 r. o godz. 10.30 w siedzibie Caritas Diecezjalnej przy ul. Ks. bpa Czesława Domina 8 w Koszalinie.

24.02.2015

Rekolekcje Caritas Akademii

IMG_2378.jpgW wypełnionym do ostatniego miejsca kościele pw. Józefa Oblubieńca w Koszalinie odbyły się rekolekcje wielkopostne zorganizowane przez Akademię Caritas. Cykl trzech spotkań skierowany był do wolontariuszy oraz wszystkich, którym bliski jest temat cierpienia i związanych z tym dylematów. Nauki poprowadził ks. dr Jan Kaczkowski, dyrektor hospicjum św. Ojca Pio w Pucku.

03.02.2015

Druga sesja Caritas Akademii

caritas-4.jpgW ostatnią sobotę lutego w koszalińskiej siedzibie Caritas odbyło się drugie spotkanie Caritas Akademii, gromadząc ok. 20 osób m. in. z Koszalina, Słupska, Złocieńca, w tym czworo nastolatków, na co dzień wychowanków świetlicy Caritas.

27.01.2015

W Koszalinie ruszyły spotkania Caritas Akademii

AC-caritas-1.jpgCaritas Akademia to wielomiesięczny cykl szkoleń, na który składają się czterogodzinne spotkania w jedną sobotę w miesiącu. Są propozycją dla wszystkich, którzy zamierzają zaangażować się w wolontariat i nauczyć się, jak pomagać w duchu Ewangelii. Pierwsze spotkanie zgromadziło osoby, które już są wolontariuszami, jak też takie, które dopiero zamierzają nimi zostać. Poruszało temat „Jak zacząć pomagać” i udział w jego tworzeniu mieli wszyscy uczestnicy. Organizatorzy zaproponowali formułę „burzy mózgów”, dyskusja była bardzo ożywiona, a wniosków tak dużo, że wymagały usystematyzowania i spisania. Uczestnicy starali się wspólnie z dyrektorem Caritas DKK ks. Tomaszem Rodą postawić diagnozę, dlaczego w diecezjalnym wolontariacie wciąż brakuje rąk do pracy.