Przedszkole

20150422_104915-800x480.jpgPrzedszkole Niepubliczne Caritas Nr 1 działające przy Centrum Charytatywno Opiekuńczym Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej w Pile oraz przedszkole nr 2 w Leżenicy.

Przedszkola są niepublicznymi placówkami oświatowo-wychowawczymi. Organem prowadzącym Przedszkole na mocy dekretu jest Centrum Charytatywno Opiekuńcze Caritas pw. Matki Bożej z Lourdes, Piła, ul. Kossaka 16.

Siedziba przedszkola znajduje się w Pile przy ul. Kossaka 16 - oddział I – 5 grup

Przedszkole posiada również oddziały zlokalizowane:

• oddział II –jedna grupa, Piła ul. Michałowskiego 15 A
  • oddział III – dwie grupy, Piła ul. Orla 29
  • oddział IV – jedna grupa, Ul. Promienna 19

DSC09395-800x531.jpgOd 1 września 2005 roku Przedszkole rozszerzyło swoją działalność otwierając dodatkowy oddział dla dzieci. Zmienił się również czas pracy placówki z 5 na 9 godzin. Przedszkole czynne jest teraz od godziny 7.00 do 16.00.

Jedno z pomieszczeń Centrum Charytatywno - Opiekuńczego zostało w czasie wakacji zaadoptowane na salę dla 6 latków ("O"). Zwiększyła się liczba dzieci do 56 podzielona na 3 oddziały: 3-4 latki, 5 latki i 6latki. Dzieci korzystają z 2 lub 3 posiłków. Ze wzrostem liczby dzieci zwiększyła się liczba pracowników. Oprócz zajęć podstawowych w Przedszkolu prowadzona jest terapia logopedyczna, pedagogiczna, rytmika, edukacja muzyczna, język niemiecki, dodatkowo wprowadzony został język angielski. Zajęcia dodatkowe są bezpłatne. Ponad to dzieci mają zapewnioną stałą opiekę pielęgniarską. W tym roku szkolnym dzieci odwiedzili górnicy - naftowcy, Mikołaj, Gwiazdor, babcie i dziadkowie. Przed świętami Bożego Narodzenia dzieci przedstawiły "Jasełka" na spotkaniu opłatkowym z rodzicami oraz dodatkowo dla podopiecznych środowiskowego Domu Samopomocy z udziałem władz Gminy i Starostwa. Dzieci przedszkolne uświetniły program obchodów światowego Dnia Chorego w naszym Centrum. Wszystkie dzieci wzięły udział w balu karnawałowym w Przedszkolu, a 6 latki bawiły się również w zaprzyjaźnionym Przedszkolu Publicznym nr 17. Wysokość opłaty za Przedszkole nie uległa dotychczas zmianie i jest konkurencyjna w stosunku do przedszkoli publicznych.

Więcej: http://przedszkolecaritas.pl