Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: Aktywizacja Seniorów
10.10.2017

Aktywizacja Seniorów

IMG_2418.JPG W Barwicach dobiegł końca projekt aktywizujący seniorów przygotowany przez Julitę Wojciechowską z Parafialnego Zespołu Caritas działającego przy parafii pw. św. Stefana.

Spotkania gromadziły od września m.in. na barwickiej plebani 20 seniorek. Jak wyjaśnia J. Wojciechowska już sam grafik narzucał systematyczność - panie musiały wyjść z domu, lepiej się ubrać, przygotować do zajęć, a były to marsze nordic walking, wycieczki z ogniskiem i do teatru, aerobik, zajęcia sportowo-rehabilitacyjne, warsztaty zdrowego stylu odżywiania, z diabetologiem, z kosmetyczką.

- Aktywizacja seniorów to zarazem sposób na zdynamizowanie parafii, szansa, żeby stały one środowiskiem jednoczącym - powiedział dyrektor Caritas diecezji ks. Tomasz Roda. - Projekt nam się spodobał, bo dzięki wolontariatowi puste salki na plebani są wykorzystane. Skutkuje to tym, że uczestnicy spotkań identyfikują się z parafią, zżywają się ze sobą, odkrywają, że jeszcze coś mogą zrobić i że są potrzebni.

- Zamierzamy nadal zbierać się co najmniej raz w tygodniu - powiedziała po zakończeniu projektu J. Wojciechowska. - Poza tym będę się starała napisać kolejny projekt i może ponownie uda nam się zgromadzić finanse na drugi cykl.

Każdego roku Caritas diecezji otrzymuje grant w kwocie 5 tys. zł, który przeznacza na działania Parafialnych Zespołów Caritas. Jak powiedział dyrektor, w ubiegłym roku nadeszło z terenu diecezji 11 projektów, wśród których wylosowano ten z Barwic.

W tym roku, na początku grudnia  Caritas ogłosił nowy konkurs dla PZC, również o wartości 5 tys. zł. Podpowiada zainteresowanym, by proponowały wydarzenia aktywizujące uczestników - seniorów, rodziny, dzieci. - Nie chodzi o to, by wyposażyć salkę lub sfinansować wycieczkę czy wyjście do kina. Zależy nam na aktywizacji w wymiarze społecznym - podkreślił ks. Roda.

... powrót