28.06.2018

Filmowcy z WTZ-tów na czerwonym dywanie

IMG_0174.JPG

26 czerwca w świetlicy sycewickiego WTZ nagrodzono zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Jeden dzień z życia warsztatów w obiektywie”. Na  uroczystą galę przybyli autorzy najlepszych prac wraz z opiekunami. Najdłuższą trasę pokonali zwycięzcy z WTZ w Leżajsku - podopieczni Caritas Archidiecezji Przemyskiej, przejechali 730 km.

- Jesteśmy szczęśliwi - powiedzieli zwycięzcy - to wspaniałe uczucie wygrać pierwszą edycję konkursu. Dziękujemy gospodarzom za tak serdeczne i ciepłe przyjęcie naszej ekipy.

II miejsce zajął Ośrodek dla Osób Niepełnosprawnych Miłosierdzie Boże w Mikołowie-Borowej Wsi, Caritas Archidiecezji Katowickiej, a trzecie miejsce przypadło WTZ  w Siedlcach, Caritas Diecezji Siedleckiej.

- Gorące podziękowania należą się tym, bez których przedsięwzięcie to nie mogłoby się odbyć. Za wielkie serce i szczególną troskę o tak wielkie dzieło, jakim są warsztaty dla osób niepełnosprawnych - powiedziała Małgorzata Oszmiańska, kierownik WTZ Sycewice. -  Staropolskie Bóg zapłać dla: ks. Marcina Iżyckiego - dyrektora Caritas Polska, ks. Tomasza Rody - dyrektora CDKK, Dariusza Majorka - dyrektora Pomorskiego Oddziału Pfron w Gdańsku, Zdzisława Kołodziejskiego - starosty powiatu słupskiego, Leszka Kulińskiego - wójta gminy Kobylnica.

Nagrodą za zwycięstwo była kamera ufundowana przez dyrektora Caritas Polska, drugie i trzecie miejsce nagrodzono aparatami fotograficznymi od dyrektora Pomorskiego Oddziału PFRON w Gdańsku i wójta gminy Kobylnica.

- Jesteście aniołami, dobrymi duchami, które realizują swoje pasje pod egidą WTZ Caritas - tymi słowami zwrócił się do laureatów ks. Roda. -  Nie ustawajcie w dążeniu do swoich celów, bądźcie tak piękni jak  dzieła, które przysłaliście na konkurs.

Galę zakończył projekcja nagrodzonych filmów.

Nadesłał: Stanisław Matusiak

... powrót