Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
11.01.2023

Wigilia dla Uchodźców z Ukrainy

6 stycznia Caritas Diecezjalna zaprosiła uchodźców obrządku wschodniego na tradycyjną wigilię. W klubie Zacisze na osiedlu Rokosowo czekały na nich barszcz z uszkami, zupa grzybowa, trzy rodzaje pierogów, kutia, zaś na najmłodszych – paczki świąteczne, które zostały wręczone przez św. Mikołaja.

W wigilijnej wieczerzy wzięło udział 100 podopiecznych Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas – głównie matki z dziećmi.

Na zaproszenie ks. Łukasza Bikuna, dyrektora diecezjalnej Caritas, do świątecznego stołu zasiedli z nimi bp Krzysztof Zadarko, delegat Episkopatu ds. migrantów i uchodźców, mitrat Bogdan Hałuszka – proboszcz parafii greckokatolickiej w Koszalinie oraz ks. Andrzej Hryckowian – proboszcz rzymskokatolickiej parafii św. Wojciecha, na terenie której odbywała się wigilia jak również realizowane są różne wydarzenia dla środowiska uchodźców.

Dziękujemy Ks. Bp Krzysztofowi oraz mit. Bogdanowi Hałuszka za skierowane słowo oraz błogosławieństwo.

Wigilia ta to piękny gest wielu osób: pracowników Caritas, w tym Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom, wolontariuszy z Parafialnego Zespołu Caritas przy parafii pw. św. Wojciecha w Koszalinie oraz Szkolnego Koła Caritas ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Koszalinie, a także samego klubu Zacisze. Wyśmienite potrawy na stół wigilijny przygotowało Centrum Edukacyjno-Formacyjne w Koszalinie, a animację wydarzenia poprowadził Pan Michał Koźma. Wszystkim za pomoc serdecznie dziękujemy!

... powrót

tel. +48 94 342 36 90