15.03.2020

Komunikat

Komunikat ogólny.jpg

W trosce o zapobieganie rozprzestrzeniania się COVID-19 (tzw. koronawirusa) na podstawie rozporządzenia Dyrektora Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej z dn. 14 marca 2020r. ustala się co następuje:

1. Od 16 marca do 11 kwietnia 2020r. zawieszona zostaje działalność następujących placówek:
  • Warsztaty Terapii Zajęciowej w Sycewicach i Leżenicy;
  • Niepubliczne Przedszkole w Pile i Leżenicy oraz oddział Przedszkolny w Pile – Motylewo;
  • Środowiskowy Dom Samopomocy w Pile i filia w Pile – Motylewo;
  • Centrum Integracji Społecznej w Pile;
  • Bursa szkolna dla chłopców im. Św. Stanisława Kostki w Szczecinku;
  • Świetlica Środowiskowa „Niepokalanki” w Szczecinku;
  • Wypożyczalnia sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego w Koszalinie.

1. W poniższych placówkach świadczących pomoc ograniczony zostaje kontakt bezpośredni z  osobami z zewnątrz:
  • Dom Samotnej Matki „Dar Życia” w Koszalinie;
  • Centrum Kryzysowe dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi „Nadzieja” im. św. Jana Pawła II w Koszalinie;
  • Dom Opiekuńczo-Hospicyjny im. Biskupa Czesława Domina w Darłowie.
  1. Odwołane zostają:
  • Zbiórka żywności „TAK, POMAGAM!” zaplanowana w dniach 20-21 marca 2020r.;
  • Akcja „Pola Nadziei”, zaplanowana na dzień 29 marca 2020r.;
  • Oficjalne otwarcie filii Środowiskowego Domu Samopomocy w Pile – Motylewo, zaplanowane na dzień 20 marca 2020r.;
  • Oficjalne otwarcie Domu Samotnej Matki w Koszalinie, zaplanowane na dzień 31 marca 2020r.;
  • Obchody jubileuszowe 30-lecia Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej zaplanowane na dzień 19 kwietnia 2020r.;
  • Dzień Świętości Życia, zaplanowany na dzień 25 marca 2020r.

Powyższe akcje i wydarzenia zostaną przeniesione na późniejszy termin.

1. Pomoc świadczona osobom pokrzywdzonym przestępstwem w punktach pierwszego kontaktu będzie prowadzona zdalnie poprzez kontakt telefoniczny i mailowy. Są to punkty w: Koszalinie, Drawsku Pomorskim, Szczecinku, Kołobrzegu, Ostrowcu k. Wałcza, Sianowie, Sławnie, Połczynie Zdroju, Białogardzie.

Szczegółowe informacje znajdują się pod linkiem:

Ośrodek pomocy dla osób pokrzywdzonych przestępstwem

1. Informujemy Beneficjentów projektu "Niesienie pomocy postpenitencjarnej na terenie województwa zachodniopomorskiego", współfinansowanego ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości, iż w związku z zagrożeniem epidemicznym w dniach 16.03 - 11.04.2020 r. Ośrodek Readaptacji Społecznej będzie tymczasowo zamknięty. W tym okresie pracownicy punktu będą pełnili dyżur za pomocą środków komunikacji na odległość. W celu uzyskania niezbędnych informacji, pomocy i rozmowy z pracownikiem punktu, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 518-532-008

Szczegółowe informacje znajdują się pod linkiem:

Ośrodek pomocy postpenitencjarnej

1. Punkty informacyjno-doradcze działające w ramach projektu "Dobre Wsparcie - system lokalnych usług społecznych", zostają zamknięte. Są to punkty w: Koszalinie, Ostrowcu, Szczecinku, Wałczu, Kowalkach, Świdwinie, Kołobrzegu, Sławnie, Drawsku Pomorskim, Sianowie.”

1. Zostaje zawieszone wydawanie żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa na terenie diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej oraz organizacja warsztatów w ramach działań towarzyszących.

1. Ograniczona zostaje posługa wolontariuszy w placówkach Caritas.

1. W placówkach Caritas zawieszone zostają wydarzenia z udziałem osób z zewnątrz oraz wszelkie zorganizowane wyjazdy.

1. We wszystkich placówkach należy dołożyć wszelkich starań, by zachować najwyższą ostrożność we wzajemnych kontaktach i przestrzeganiu reżimów sanitarnych, w tym częste mycie rąk. Należy również ograniczyć odwiedziny osób z zewnątrz do niezbędnych wizyt najbliższych członków rodziny.

1. W przypadku podejrzenia o zakażeniu wirusem COVID- 19 należy niezwłocznie powiadomić właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

1. Siedziba Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej przy ul. Bpa Czesława Domina 8 w Koszalinie zostaje zamknięta dla osób z zewnątrz. Wszelkie sprawy prosimy załatwiać drogą mailową bądź telefoniczną. W sprawach bardzo pilnych prosimy o indywidualne uzgadnianie spotkań z pracownikami Caritas. Wszelkie dokumenty prosimy zostawiać w skrzynce pocztowej w zamkniętych kopertach.

... powrót