Gotujemy po ormiańsku
Iwona Orczykowska i Maja Warkocka, podopieczne Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas z Sycewic, zaprezentowały na forum XVI Wojewódzkiego Konkursu Sztuk Kulinarnych swoje umiejętności. Konkurs zorganizowany przez WTZ w Skórczu odbył się 31 października. W tym roku konkursowicze zmierzyli się z liczącą ponad trzy tysiące lat tradycji kuchnią ormiańską
Przygotowanie większości potraw wymaga dużo wysiłku - informuje Małgorzata Oszmiańska, kierowniczka sycewickich WTZ-ów. - Wiele dań mięsnych, warzywnych i rybnych wymaga przygotowania farszu, napowietrzania lub tłuczenia. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi w tej kuchni są jagnięcina, bakłażany i chleb. Często używa się świeżych ziół - jako dodatku do jedzenia i jako przypraw. Podopieczne WTZ pod kierownictwem terapeutki Moniki Latańskiej, przygotowały frykadelki mergińskie, sałatkę ze smażonych bakłażanów z pomidorami, zaś na deser tradycyjne ciasto ormiańskie - pakławę
- To pierwszy konkurs kulinarny, w którym biorę udział - mówi Iwona Orczykowska. - Byłam tak zestresowana, że cieszyłam się, że to koleżanka doprawia pieprzem i solą potrawy, gdyż ja przedobrzyłabym chyba z przyprawami. I jeszcze to oczekiwanie na ogłoszenie wyników… Cała wieczność. Udział w konkursie to prawdziwa przygoda kulinarna – dopowiada terapeutka. - Uszycie tradycyjnych strojów, dobór potraw i trening w naszej pracowni sprawiają, że wszyscy żyliśmy tym wydarzeniem przez ostatni miesiąc. Jury pod przewodnictwem Armena Chaczaturiana zadecydowało o przyznaniu pierwszej nagrody Środowiskowemu Domowi Samopomocy Caritas Rajkowy (gmina Pelplin).