22.11.2018

Brał pod skrzydła i aktywizował

IMG_4916_Easy-Resize.com.jpgW Pile-Motylewie pożegnano zmarłego ks. kan. Leonarda Zycha, proboszcza parafii pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Pile-Motylewie oraz dyrektora Centrum Charytatywno-Opiekuńczego Caritas w Pile i wielu innych placówek Caritas. Najpierw w kościele, a potem na cmentarzu, żegnały go setki wiernych, w tym podopieczni i pracownicy Caritas i brać kapłańska - 70 kapłanów, z bp. diecezjalnym Edwardem Dajczakiem i bp. seniorem Pawłem Cieślikiem na czele.

Za dziełem życia ks. Zycha przemawia imponujący dorobek pozostawionych placówek charytatywnych. Wymieniając je w homilii biskup Cieślik ukazał sylwetkę zmarłego kapłana jako tego, który zdawał sobie sprawę, że nie on sam, lecz Chrystus jest ich budowniczym. - Kapłan jest na tyle twórczy, na ile jest złączony z Chrystusem, na ile stanie się Jego narzędziem - powiedział biskup senior.

Na zakończenie Mszy św. bp Dajczak podkreślił rolę ludzi, którzy w ostatnich miesiącach otaczali ks. Zycha. Wymieniając pracowników Caritas, dzięki którym dzieła zainicjowane w Pile i Leżenicy przez ks. Zycha mogły być kontynuowane i rozwijane, biskup Dajczak wskazał na testament życia ks. Leonarda. - Przeminął na tej ziemi człowiek. Wierzymy że tam, u Boga, będzie nieustannie wstawiał się za tymi dziełami. On zaczął, on był pierwszy, on wzbudzał przez miłość dzieła, które będziemy tu dalej kontynuować. To nasz powinność, również wobec niego, to swoisty testament.

Obecny na uroczystościach ks. Tomasz Roda, dyrektor diecezjalnej Caritas podkreśla nie tylko rozmach inicjatyw podejmowanych przez ks. Zycha, ale też odwagę w ich budowaniu. - Ks. Leonard rozpoczął to wszystko, gdy jeszcze nie istniały tu struktury. Nie oglądając się na to, skutecznie wdrażał swoje pomysły charytatywne i potrafił znaleźć do ich realizacji współpracowników i sponsorów - powiedział dyrektor. - Co więcej, myślał nie tylko o tym, jak wziąć pod skrzydła ludzi wykluczonych ze społeczeństwa z powodu choroby czy niepełnosprawności, ale patrzył dalekowzrocznie, aktywizował ich społecznie i zawodowo, dając im możliwość zarabiania na siebie.

Na cmentarzu w Motylewie, nad grobem kapłana zabrali głos także świeccy - przedstawiciel braci rzemieślniczej, współpracującej z ks. Zychem w wielu dziełach oraz parafianie, dziękując mu nie tylko za pozostawione dzieło Caritas, ale też za dyskretne duszpasterskie rozmowy i wrażliwość na ludzką niedolę.

... powrót