Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
30.09.2019

Oświadczenie Dyrektora Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej Tomasza Rody

2.png

Jesteśmy zasmuceni i głęboko poruszeni z powodu aktu wandalizmu, jaki dokonał się w nocy z 29 na 30 września w remontowanej placówce Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Sprawcy zdewastowali łazienki, wyrywając sanitariaty i uszkadzając hydraulikę, co spowodowało zalanie wodą całego domu.

To, co się wydarzyło, jest dla nas bolesne tym bardziej, że wsparcie na dobiegający końca generalny remont otrzymaliśmy również od wielu zwykłych ludzi, którzy podzielili się z nami swoim wdowim groszem. To przykre wydarzenie godzi nie tylko w samą Caritas, ponieważ nasza placówka, pomagając samotnym matkom i ich dzieciom, służy całemu społeczeństwu, niezależnie od wyznania, czy poglądów. Niestety, po wstępnym oszacowaniu strat, termin oddania budynku dla naszych podopiecznych, który przewidywaliśmy na 30. Listopada, staje się coraz bardziej nierealny. W tych smutnych okolicznościach, dziękujemy ludziom dobrej woli za słowa wsparcia i modlitwy.

... powrót

tel. +48 94 342 36 90