Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
16.02.2021

Akcja „Włącz się - rachunek wielkopostny”

DPP_4563.JPG

Post, modlitwa i jałmużna to nieodłączne elementy przeżywania okresu Wielkiego Postu. Te wszystkie elementy zawiera wielkopostna akcja Caritas pn. „Włącz się - rachunek wielkopostny”, polegająca na finansowym wsparciu Domu Pokoju – sierocińca w Betlejem prowadzonego przez polskie siostry elżbietanki dla 30 dzieci.

Akcja skierowana jest głównie do dzieci, młodzieży i opiekunów Szkolnych Kół Caritas oraz do wszystkich zainteresowanych losem palestyńskich dzieci i ich rodzin.

Jak wyjaśnia s. Szczepana z Domu Pokoju, będąca w kontakcie z Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, na skutek lockdownu i zamknięcia granic odcięta została możliwość niesienia z zewnątrz pomocy ludziom potrzebującym, nadto nie ma turystów, którzy wcześniej regularnie wspierali sierociniec datkami. „Włącz się - rachunek wielkopostny” to zbiórka pieniędzy, która umożliwi opłacenie rachunku za prąd, wodę i gaz w sierocińcu przez kolejne dwa miesiące.

– By to było możliwe, powinniśmy uzbierać 2 tys. dolarów – wylicza Krystian Linnik koordynator akcji. – Rezygnując z przyjemności jakimi mogą być słodycze, fast foody czy gry komputerowe, można zaoszczędzić pieniądze i przekazać jako jałmużnę sierocińcowi w Betlejem. Przykładowo jedna paczka chipsów to ok. 4 zł, więc jeżeli każdy członek SKC odmówi sobie kilku paczek, uda nam się uzbierać kwotę potrzebną do opłacenia rachunku.

Caritas proponuje także podjęcie duchowej adopcji sióstr i podopiecznych Domu Pokoju poprzez ofiarowanie w ich intencji codziennej modlitwy Ojcze Nasz. – Zachęcamy do wspólnej modlitwy podczas katechez szkolnych, również w ramach zdalnego nauczania -dodaje K. Linnik.

Uczestnicy akcji „Włącz się - rachunek wielkopostny” mogą śledzić jej przebieg na portalach społecznościowych Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej (facebook, instagram), gdzie co najmniej raz w tygodniu będą publikowane informacje z życia siostry Szczepany i dzieci z Domu Pokoju.

Wpłaty można dokonać na konto nr:

60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem Dom Pokoju

... powrót