19.03.2020

30–lecie Caritas diecezji

unnamed-2.jpg

19 marca w uroczystość św. Józefa, Caritas diecezji obchodzi 30–lecie działalności. Jak zaświadcza ks. Tomasz Roda, jej dyrektor, jubileuszowy dzień rozpoczęto w koszalińskiej centrali modlitwą, składając Panu Bogu dziękczynienie za Caritas diecezji.

Z powodu pandemii uroczyste świętowanie jubileuszu Caritas, które tradycyjnie odbywało się patronującą jej Niedzielę Bożego Miłosierdzia, przypadającą na I niedzielę po Wielkanocy, nie odbędzie się w zaplanowanym czasie. Zarówno dziękczynienie Bogu za łaski związane z dziełem Caritas złożone przez wszystkich wolontariuszy, które przewidziano w katedrze, jak i gala zwieńczona koncertem w Filharmonii Koszalińskiej, zostaną przesunięte na późniejszy termin.

– Natomiast dzisiaj bardzo mocno doświadczamy tej misji, do której zostaliśmy powołani, my wszyscy, zarówno pracownicy jak i wolontariusze: posłania do osób starszych i samotnych. Spinamy struktury, organizację wolontariatu, robimy zakupy, mobilizujemy jednostki terenowe – informuje ks. Roda.

Jedną z nowych potrzeb wynikających z realiów pandemii jest kontakt telefoniczny z tymi podopiecznymi Caritas, którzy nie są obecnie w codziennym kontakcie ze swoimi opiekunami w jej placówkach, a są to w większości osoby niepełnosprawne czy będące w procesie rehabilitacji. – Wykonujemy telefony do tych osób, żeby sprawdzić, czy są zaopatrzone w lekarstwa, czy nie mają jakichś problemów, którym trzeba zaradzić – mówi ks. Roda. Jak dodaje, wyzwaniem dla Caritas jest skala pomocy, którą w jednym czasie należy świadczyć wielu potrzebującym. – Ludzie przeżywają lęk z powodu koronawirusa, ale też niepewność jutra co do spraw codziennego funkcjonowania. Dlatego działamy na pełnych obrotach.

... powrót