Infolinia Caritas Zostań wolontariuszem Pomoc dla Ukrainy Koordynatorzy lokalni Aktualności
15.04.2022

Wielkanocne śniadania dla Ukraińców

unnamed (1).jpgCaritas diecezjalna we współpracy z Polskim Holdingiem Hotelowym zaprasza Ukraińców zamieszkałych w naszej diecezji na śniadanie wielkanocne w niedzielę 24 kwietnia. To tydzień po rzymskokatolickich obchodach Wielkanocy (co przypadnie w Niedzielę Miłosierdzia), a wynika to z faktu, że w tym roku Kościoły obrządku wschodniego właśnie 24 kwietnia świętują Zmartwychwstanie Chrystusa. Większość uchodźców to prawosławni lub grekokatolicy, stąd wybór drugiego z tych terminów na świąteczne śniadanie.

13.04.2022

250 kartonów wypełnionych po brzegi

20220407_113406.jpg"Paczkę dla Ukrainy" przygotowało już 250 osób lub grup. Kolejne kartony czekają na wypełnienie produktami. Ideą akcji jest tworzenie gotowej paczki przez polskie rodziny, wspólnoty parafialne, szkolne i parafialne Caritasy dla rodzin na Ukrainie bądź przekazywane uchodźcom z Ukrainy mieszkającym w Polsce, którzy nie posiadają środków do życia. Kartony przygotowane przez darczyńców z diecezji wypełnione po brzegi żywnością, produktami dla dzieci, artykułami chemicznymi i kosmetycznymi już czekają na transport na Ukrainę.

08.04.2022

Śniadania wielkanocne Caritas

DPP_5081.JPGW Koszalinie śniadanie wielkanocne odbędzie się w Niedzielę Wielkanocną 17 kwietnia na dziedzińcu Domu Miłosierdzia Bożego. Rozpocznie się o godz. 8 Mszą św. sprawowaną pod przewodnictwem bp. Zbigniewa Zielińskiego w nowym namiocie służącym za jadłodajnię. Po Mszy św. odbędzie się w tym miejscu śniadanie. Współorganizatorem wydarzenia jest Caritas diecezji.

tel. +48 94 342 36 90