Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: Strona główna
15.06.2018

Dyrektorzy oddziałów Caritas w Koszalinie

CP.jpg

12-14 czerwca Koszalin gościł dyrektorów oddziałów diecezjalnych Caritas z całej Polski. Towarzyszył im ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, bp Wiesław Szlachetka –przewodniczący komisji charytatywnej KEP, a także biskup koszalińsko-kołobrzeski Edward Dajczak. Gospodarzem spotkania był ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej.

15.06.2018

Z Grodna do Kołobrzegu

IMG_9040.JPG

4 czerwca , 47 dzieci z parafii pw. Najświętszego Odkupiciela w Grodnie przybyło na 2 tygodnie do kołobrzeskiego ośrodka Caritas pw. Aniołów Stróżów. To już kolejna wizyta polonijnych dzieci w diecezjalnych ośrodkach Caritas.

Kolonia dofinansowana jest przez Kancelarię Senatu w ramach zadania publicznego opieki nad Polonią i Polakami za granicą.

13.06.2018

Nietypowy Dzień Dziecka

c3.jpg

Dzień Dziecka to ważne wydarzenie dla podopiecznych Caritas. A ponieważ dzieci spędziły go nietypowo, prezentem były nietypowe zdarzenia - możliwość plecenia warkoczyków… czy bycia zakutym w kajdanki.

8 czerwca podopieczni koszalińskiej Świetlicy Profilaktyczno-Wychowawczej Caritas świętowali swój dzień na nauce i zabawie.

Pierwszą niespodzianką było spotkanie z policjantką. Sierż. Maria Czajkowska opowiedziała im o bezpiecznym zachowaniu podczas letniego wypoczynku. Dla wielu z nich, którzy spędzą wakacje pod znakiem Caritas, były to pouczające informacje.

Dla dzieci była to zarazem możliwość przyjrzenia się z bliska umundurowaniu i policyjnym akcesoriom. - Super, że przyszła pani policjantka. Mogłem założyć sobie kajdanki - cieszył się jeden z chłopców.

Dzień Dziecka był także okazją do wspólnego spędzenia czasu na zabawach, przy grach planszowych oraz w… salonie urody.

- Bardzo podobała mi się zabawa z różnymi stacjami. Grałam w gry planszowe, robiłam breloczki z żyłek. Fajnie, że dziewczyny robiły warkocze i malowały twarze. A w kąciku artystycznym można było rysować - opisała świętowanie w świetlicy jedna z dziewcząt.

Tego dnia odbyło się również ogłoszenie wyników konkursu plastycznego pt. ,,Bezpieczne wakacje”. Zwycięzcą, który pokonał 96 uczestników - i otrzymał nagrodę (smartwatch i powerbank) z rąk funkcjonariuszki policji - jest uczennica szkoły podstawowej nr 10 w Koszalinie.

Prócz radości z otrzymanych podarków, maluchy świętowały swoje święto także przy stole - przy wytrawnym i słodkim poczęstunku.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę

Caritas_DIECEZJI_KOSZALISKO-KOOBRZESKIEJ_logo.png

W nocy 21/22 lipca na poddaszu budynku przy ul. Miłej w Białogardzie wybuchł pożar. Mimo szybkiej i ofiarnej pracy pięciu zastępów straży pożarnej budynek spłonął niemal doszczętnie. Prawdopodobną przyczyną pożaru, jak oceniają strażacy, było zaprószenie ognia.

Budynek, w skład którego wchodziły prywatne nieubezpieczone mieszkania, nie nadaje się do zamieszkania. 11 osób, w tym czworo dzieci, straciło dach nad głową i dorobek życia.

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej uruchomiła konto, na które można wpłacać pieniądze dla pogorzelców - PKO BP S.A. I/O Koszalin 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem "POGORZELCY BIAŁOGARD".