02.01.2018

Bóg się rodzi – koncert charytatywny Macieja Miecznikowskiego

caritas_plakatKoszalin_na_ww.jpgW niedzielę 7 stycznia o godzinie 19:30 w kościele pw. św. Józefa Rzemieślnika w Koszalinie oraz  w poniedziałek 8 stycznia w kościele pw. św. Jana Kantego w Słupsku o godzinie 19:00 odbędą się koncerty Macieja Miecznikowskiego.

27.12.2017

Wigilie z Caritas

wigilia_dm1.jpg

W Wigilię Caritas zadbała o ludzi samotnych. W kilku miejscach odbyły się tego dnia uroczyste wieczerze wigilijne. Główną, zorganizowaną wespół ze Stowarzyszeniem Dom Miłosierdzia Bożego, na którą zaproszono bezdomnych i samotnych Koszalina, była wieczerza poprzedzona Mszą św. w kaplicy Domu Miłosierdzia pod przewodnictwem bp. Krzysztofa Włodarczyka.

27.12.2017

Miłosierdzie na wigilijnym stole

torba.jpgW grudniu wolontariusze parafialnych i szkolnych Caritasów dwoili się i troili, żeby nikomu nie zabrakło produktów do przygotowania świątecznego stołu. Wielu darczyńców hojnie odpowiedziało na apel o napełnienie "Toreb miłosierdzia" produktami dla osób ubogich, chorych, samotnych.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.