11.06.2018

III Festyn Rodzinny w Centrum Kryzysowym dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi

DSC_0979.JPG

Centrum Kryzysowe Caritas dla Kobiet i Kobiet z dziećmi po raz trzeci otworzyło swoje bramy i zaprosiło znajomych oraz sąsiadów na Festyn Rodzinny.

3 czerwca, na gości i domowników, czekały liczne atrakcje: można było zasięgnąć porad manikiurzystka, obejrzeć pokaz Capoeiry, uczestniczyć w zabawach ruchowych, plastycznych i tanecznych oraz w instruktażu obsługi sprzętu strażackiego. Na dziedzińcu placówki stanęła mobilna pracownia lodów „Kropek”, można było skosztować wypieków mieszkanek i potraw z grilla.

Festyn był także okazją do nagrodzenia zwycięzców w konkursie plastycznym „Portret mojej mamy” skierowanym do najmłodszych uczniów znajdujących się w pobliżu szkół podstawowych. Ze względu na dużą ilość nadesłanych prac jury przyznało po dwa I, II i III miejsca oraz wyróżnienia. Nagrodami były karnety na mecze AZS Koszalin, piłkarzyki, puzzle oraz książki.

07.06.2018

Przygotowują obóz "Go4Peace"

CDKK.JPG

W Koszalinie na przełomie maja i czerwca przez trzy dni gościła ekipa „Go4Peace” - międzynarodowego projektu gromadzącego młodych Europejczyków wokół idei braterstwa i pokoju. Celem spotkania było ustalenie zasad tegorocznego letniego obozu w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej.

Do Koszalina przyjechał inicjator „Go4Peace” ks. Meinolf Wacker z archidiecezji Paderborn oraz wolontariuszka Amelia.

- Delegacja z Niemiec pomaga nam w organizacji „Go4Peace” w Koszalinie - powiedział Mateusz Kaczmarek z Caritas diecezji. - Przez kilka dni ustalaliśmy harmonogram spotkania, a także zaangażowanie młodych wolontariuszy m.in. na rzecz placówek Caritas.

Podczas 10-dniowego pobytu młodych z różnych krajów w Koszalinie, który rozpocznie się 10 sierpnia, 5 dni będzie poświęconych warsztatom w różnych instytucjach i wśród ludzi potrzebujących. Z 34 takich warsztatów cztery będą skierowane do podopiecznych Caritas.

- Młodzi spędzą jeden dzień w Domu Samotnej Matki, by poznać ten dom i spędzić czas z jego mieszkańcami - wyjaśnia Paulina Kaźmierczak z CDKK. - Na 5 dni wolontariusze trafią do koszalińskiej świetlicy Caritas dla dzieci, gdzie będą trwały półkolonie. Pomogą także wyremontować dom ubogiej rodzinie oraz przeprowadzą wymianę i montaż umeblowania w Centrum Kryzysowym dla Kobiet.

- Jesteśmy pełni zapału do pracy, dobrej energii oraz przekonani, że we wszystkim, co robimy, widoczne jest dzieło Pana Boga - podsumował wizytę gości z Niemiec Mateusz Kaczmarek.

07.06.2018

Pomysłowe ujęcia i filmowe tricki

wtz.JPG

Rozstrzygnięto konkurs „Jeden dzień z życia warsztatów w obiektywie”! Na ogólnopolski konkurs rozpisany przez sycewickie WTZ-ty spłynęło 21 prac z różnych stron kraju.

Jak ocenia Małgorzata Oszmiańska, kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Sycewicach, niełatwy temat wzbudził wiele emocji. - Nadesłanych zostało 21 prac z różnych stron Polski. W komisji konkursowej zasiedli instruktorzy do spraw filmu, dokumentacji filmowej, fotografii i reportażu ze Słupska - powiedziała pani kierownik.

Jurorzy wysoko ocenili prace, w których uczestnicy warsztatów zaproszeni zostali do samodzielnej wypowiedzi i w których widoczne było zaangażowanie twórców.

- Nagrodzone utwory wyróżniały się ponadto ciekawą formą, a ich autorzy znaleźli oryginalny pomysł na ujęcie tematu konkursu - wyjaśnia M. Oszmiańska. - Nie mniej ważna dla jurorów była wartość stricte filmowa, czyli takie elementy jak ruch kamery, różne plany filmowe, pomysłowe ujęcia i przemyślane zabiegi montażowe.

Laureaci konkursu:

I miejsce - WTZ w Leżajsku, Caritas Archidiecezji Przemyskiej

II miejsce - Ośrodek dla Osób Niepełnosprawnych Miłosierdzie Boże w Mikołowie-Borowej Wsi, Caritas Archidiecezji Katowickiej

III miejsce - WTZ w Siedlcach, Caritas Diecezji Siedleckiej

Przyznano również wyróżnienia za zdjęcia, których twórcy wykazali się zmysłem obserwatorskim, ciepłym klimatem i umiejętnością uchwycenia piękna portretowanych bohaterów. Otrzymały je WTZ w Spytkowicach, Bielicach i Lubiatowie.

Laureaci konkursu zaproszeni są na uroczyste wręczenie nagród 26 czerwca 2018r. (zwycięskie zespoły zostaną o szczegółach poinformowani telefonicznie).

Natomiast wyróżnione WTZ otrzymają upominki drogą pocztową.

- Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w I edycji konkursu - mówi Małgorzata Oszmiańska. -  Mamy nadzieję, że za rok znów spróbujemy naszych sił w jeszcze większym gronie uczestników.

- Gorące podziękowania należą się tym, bez których przedsięwzięcie to nie mogłoby się odbyć. Za wielkie serce i szczególną troskę o tak wielkie dzieło, jakim są warsztaty dla osób niepełnosprawnych, staropolskie Bóg zapłać dla: ks. Marcina Iżyckiego - dyrektora Caritas Polska, ks. Tomasza Rody - dyrektora CDKK, Dariusza Majorka - dyrektora Pomorskiego Oddziału Pfron w Gdańsku, Zdzisława Kołodziejskiego - starosty powiatu słupskiego, Leszka Kulińskiego - wójta gminy Kobylnica.

- Za szczególną współpracę i życzliwość, która wypływa z prawdziwej troski o drugiego człowieka, pragnę podziękować również pani Justynie Sosnowskiej z Caritas Polska i panu Karolowi Kotusiewiczowi, specjaliście  ds. wizerunku w Gminie Kobylnica - dodała Małgorzata Oszmiańska.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę