24.08.2018

Skrzydła na start w nowy rok

5eb3c27d8de8fa65d7ecab1c6c42127c.jpg

Zbliża się kolejna edycja programu stypendialnego Caritas "Skrzydła" skierowanego do uzdolnionej, lecz niezamożnej młodzieży. Jak podaje Mateusz Kaczmarek, koordynator programu, w ubiegłym roku szkolnym opieką programu otoczono 50 osób, z czego 30 stypendiów ufundowali darczyńcy, a 20 Caritas Polska.

23.08.2018

Młodzi Europejczycy dla Caritas

43382444214_ba656c9aaa_z.jpg

10-20 sierpnia do Koszalina, gdzie miał miejsce międzynarodowy obóz Go4Peace, przybyło prawie100 młodych ludzi z 15 europejskich krajów. Tym razem to w Polsce młodzi ludzie (którzy przed 25 laty rozpoczęli wakacyjne spotkania w diecezji Padeborn w Niemczech) chcieli przez 10 letnich dni poznawać się, modlić i razem pracować na rzecz osób ubogich, samotnych i potrzebujących wsparcia.

21.08.2018

„Sycewickie Anioły” z pucharem

IMG_0913.JPG

10 sierpnia w Rowach odbył się III Letni Festiwal Prezentacji Scenicznych Osób Niepełnosprawnych pn. Kolorowe Anioły 2018. W tym roku festiwal dedykowany był chorym dzieciom: Oliwii i Szymonowi. Pieniądze zebrane podczas festiwalowych wydarzeń będą przeznaczone na rehabilitację Szymona, natomiast na rzecz Oliwki przeprowadzono zbiórkę plastikowych nakrętek, które również zostaną spieniężone. Uczestnicy festiwalu prezentowali się w trzech kategoriach: anioły teatralne, anioły wokalne (czyli soliści i zespoły) oraz anioły poetyckie.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL