30.04.2019

Pielgrzymka Szkolnych Kół Caritas

PielgrzymkaSKC2019 (1)_Easy-Resize.com.jpg

Zapraszamy na coroczne spotkanie wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas, które odbędzie się 13 czerwca (czwartek) br. w Koszalinie. Pielgrzymce będzie przewodniczył Biskup Diecezji, wydarzenie uświetni koncert ARKI NOEGO. W tym dniu na dzieci czeka wiele atrakcji.Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz do dnia 5 czerwca 2019r.

26.04.2019

75. Tydzień Miłosierdzia

75TM2019_1250x525_strglowna.jpg

W najbliższą niedzielę, 28 kwietnia obchodzimy Niedzielę Miłosierdzia Bożego – święto patronalne Caritas. Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim formacja – budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień. Służą także prezentacji pracy, jaką różne organizacje charytatywne wykonują na polu pomocy charytatywnej i są zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia.
Materiały liturgiczne opracowane na Tydzień Miłosierdzia: 75. Tydzień Miłosierdzia -  materiały

21.04.2019

Śniadanie wielkanocne w Słupsku

DPP_0675.JPG

W Słupsku w Niedzielę Zmartwychwstania odbyło się śniadanie wielkanocne dla ubogich i samotnych. Do restauracji Młyn Słupski, zaprosił ich biskup Krzysztof Zadarko oraz Caritas diecezji. Obecni byli także wiceprezydent Słupska Marek Goliński, dyrektor Caritas ks. Tomasz Roda, słupscy proboszczowie.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.