09.12.2019

Nowa "Pusta choinka"

PUSTA CHOINKA - A4-KOPIA.jpeg

Symboliczna sucha – a nie jak dotąd żywa, zielona – choinka stanie 14 grudnia w namiocie Caritas na Rynku Staromiejskim. Zawisną na niej bombki–cegiełki, z których dochód będzie przeznaczony na przygotowanie świątecznego obiadu dla dzieci z obozu dla uchodźców na greckiej wyspie Samos. – Codzienność tych rodzin przebiega we łzach cierpieniu, beznadziei. I w oparciu o jeden posiłek dziennie – powiedział ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas diecezji.

09.12.2019

Adwentowo w Ostrowcu i Kołobrzegu.

DPP_2077.JPG

140 osób wzięło udział w dwóch turach rekolekcji adwentowych, które odbyły się w dwóch turach w ośrodkach Caritas – 29XI-1XII w Ostrowcu koło Wałcza i 6–8XII w Kołobrzegu.

Rekolekcje prowadził o. Damian Basarab.

05.12.2019

Caritas zaprasza na świąteczną zbiórkę żywności

Tak pomagam.jpg

Po raz 17. Caritas zaprasza na świąteczną zbiórkę żywności. Akcja odbędzie się 6 i 7 grudnia w sklepach sieci Biedronka, Polo Market, Lewiatan, Lidl, Kaufland, Tesco, łącznie w 80 placówkach handlowych. Jak informuje Mateusz Kaczmarek, koordynator Caritas, z produktów powstaną paczki, które jeszcze przed Bożym Narodzeniem trafią do potrzebujących wsparcia parafian, a także do uczestników Wigilii dla ubogich i bezdomnych w koszalińskim Domu Miłosierdzia Bożego czy innych Wigilii, organizowanych przez Caritas.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.