15.03.2019

Dołącz do programu "Dobre wsparcie"

DW_logo_Easy-Resize.com.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej rekrutuje chętnych do udziału w programie „Dobre wsparcie – system lokalnych usług społecznych”. Program trwa od stycznia 2018 r. Jego podopieczni wymagają zróżnicowanej opieki - niektórzy takich czynności jak pomoc przy codziennej toalecie czy zmianie pieluchy, inni - towarzyszenia podczas spaceru, zakupów czy wizyt w urzędzie, przychodni.

10.03.2019

Rekolekcje drogą do źródła

parafialne zespoly caritas (9)_Easy-Resize.com.jpg

8-10 marca odbyła się pierwsza z dwóch tur rekolekcji dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas. Zgromadziła ona w Ostrowcu 60 osób z południowej części diecezji. W drugiej, która odbędzie się 15-17 marca w Kołobrzegu, zapowiedziało swój udział 80 osób. Naukę o modlitwie, poście i jałmużnie przekazuje im bp Krzysztof Włodarczyk.

09.03.2019

Jesteśmy gotowi na przyjście Pana

DPP_0125_Easy-Resize.com.jpg

Wielki Post w sycewickich Warsztatach Terapii Zajęciowej rozpoczął się od rekolekcji. 6-8 marca poprowadził je misjonarz o. Joel Kokott OFM, który pracował na placówkach w Boliwii i Papui Nowej Gwinei. Rekolekcjonista ukazując drogę ku Bogu uświadomił słuchaczy, jakie zagrożenia niesie dzisiejszy świat ludziom nastawionym na konsumpcjonizm.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA