30.05.2017

Marsz dla Życia i Rodziny

18740266_470935963239935_7706004784044969603_n.jpg

W niedzielę 4 czerwca 2017r. odbędzie się Marsz dla Życia i Rodziny. To wydarzenie, które odbywa się w Polsce regularnie od 2006 roku, jest manifestacją przywiązania do wartości rodzinnych i szacunku do ludzkiego życia.

23.05.2017

ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU PLASTYCZNEGO „ZWIASTUNY WIOSNY”

Do konkursu plastycznego, w którym należało przedstawić zwiastuny wiosny, przystąpili uczniowie szkół podstawowych z Koszalina i okolic. Do placówki napłynęło 94 prace. Nagrody przyznano w dwóch grupach wiekowych ( I – III oraz IV – VI).

Oprócz głównych miejsc, przyznano wiele wyróżnień.

19.05.2017

"Chłopcy radarowcy" czy "Duch w operze"?

IMG_7028.JPG

27 kwietnia w starogardzkim kinie „Sokół” odbył się V Przegląd Twórczości Scenicznej Osób Niepełnosprawnych, zorganizowany przez WTZ Skórcz Caritas Diecezji Pelplińskiej.

W ramach festiwalu swój program przedstawiło 18 ośrodków terapeutycznych i pomocowych z terenu województwa pomorskiego.
Diecezję koszalińsko-kołobrzeską  reprezentował najmłodszy w Polsce WTZ Sycewice w składzie: Klaudia Malgrem, Maciej Kukliński, Paweł Tylus, Jacek Bloch, Sławomir
Borowski Rafał Hendrich. Mateusz Syldatk, na gitarze akompaniował
opiekun Stanisław Matusiak.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL