26.06.2017

Serce za serce

nagrodzeni.jpg

W Zespole Szkół w Dąbkach odbyła się niecodzienna uroczystość. Najlepsi wolontariusze Szkolnego Koła Caritas, którzy kończyli  już edukację w tej szkole, zostali uhonorowani statuetką „Dobry jak chleb”. Otrzymali  ją: Ewa Pałac, Adam Pałac, Karolina Zubenko,  Justyna  Drewienkowska.

- Uczniowie ci przez 6 lat pracowali z wielką pasją i empatią na rzecz potrzebujących w szkole i w okolicy. Ostatnie lata pomagali też w hospicjum w Darłowie - ocenia zaangażowanie podopiecznych Małgorzata Miszczuk, opiekun SKC w Dąbkach.

21.06.2017

Jasiek Mela w Skrzatuszu

IMG_9105.JPG

Znany niepełnosprawny podróżnik i działacz społeczny był gościem specjalnym Diecezjalnej Pielgrzymki Osób Niepełnosprawnych i Ich Rodzin do Skrzatusza.

Doroczne spotkanie osób niepełnosprawnych z terenu diecezji odbyło się w Skrzatuszu 20 czerwca. Wzięło w nim udział blisko 500 osób z 20 placówek z terenu diecezji. Nie zabrakło wśród nich także osób niepełnosprawnych, które na spotkanie dotarły w gronie rodzinnym.

Gościem pielgrzymki był niepełnosprawny Jasiek Mela - podróżnik, zdobywca biegunów, założyciel Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty.

20.06.2017

Wolontariusz jak święty Brat Albert

IMG_8588.JPG

III Diecezjalna Pielgrzymka Parafialnych Zespołów Caritas zgromadziła diecezjan z 61 parafii

Tegoroczna pielgrzymka wolontariuszy PZC odbyła się w Okonku. To tam przy parafii pw. Matki Bożej od Wykupu Niewolników działa prężny zespół wolontariuszy Caritas.

Ks. Tomasz Roda, dyrektor CDKK, podkreśla, że w tym roku Pielgrzymka PZC to szczególna okazja nie tylko do świętowania wspólnoty Caritas, ale też do rachunku sumienia, czy wolontariusze są, tak jak nauczał św. Brat Albert, dobrzy jak chleb.

- Czy wiesz, kto w twojej parafii przymiera głodem? Kto leży obłożnie chory, płacze i duchowo cierpi? - pytał podczas konferencji ks. Roda. Zachęcał, by w poszukiwaniu potrzebujących wychodzić na peryferie miast i wiosek, nie obawiając się utraty mienia, pozycji, dobrego imienia.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL