06.04.2017

Podsumowanie XII Zbiórki żywności "Tak POMAGAM!"

tak_pomagam_2.jpg

11 090 kilogramów żywności trafi przed świętami Wielkanocnymi do osób  z rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, bezdomnych i chorych, dzięki przeprowadzonej w dniach 24-25 marca przedświątecznej – XII Zbiórce żywności.

06.04.2017

Nauczyć się mody, podzielić się z ubogim

zdjcie_Szafa_Otwarta.jpg

W poniedziałek 3 kwietnia w koszalińskiej centrali Caritas odbyło się szkolenie na temat mody.

To efekt projektu „Szafa Otwarta”, który w pierwszy weekend kwietnia przeprowadziło koszalińskie centrum handlowe Atrium. Celem akcji była edukacja klientów na temat świadomych zakupów, optymalnego zarządzania garderobą, a jednocześnie wsparcie osób potrzebujących. Osoby, które chciały włączyć się w akcję, przynosiły do centrum dobrą, lecz nieużywaną odzież. Akcji towarzyszyły konkursy i kampania uświadamiająca.

05.04.2017

Jak rozmawiać z podopiecznymi Caritas?

wolontar.JPGOk. 20 osób wzięło udział w drugim z cyklu szkoleń dla kandydatów na wolontariuszy Caritas.

Po pierwszym, marcowym szkoleniu, chętni do pomocy w placówkach Caritas - Centrum Kryzysowym dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi, Domu Samotnej Matki, świetlicy dla dzieci i seniorów - spotkali się 4 kwietnia w Świetlicy Seniora działającej przy koszalińskiej Caritas.

Prowadząca szkolenie na temat komunikacji międzyludzkiej psycholog Monika Małocha odpowiadała na pytania, które zrodziły się wśród uczestników na pierwszym spotkaniu.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę