05.11.2016

Praca sama nie przyjdzie. Doradca zawodowy uczy samotne matki znaleźć nowe miejsce na rynku pracy.

projekt_mamy.JPGW ramach projektu „Aktywnie żyje się lepiej” realizowanego przez Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej na rzecz podopiecznych Domu Samotnej Matki oraz Centrum Kryzysowego, 3 listopada odbyło się w Koszalinie kolejne spotkanie z doradcą zawodowym.

- Osoby, które biorą udział w programie, mają małe doświadczenie zawodowe - powiedziała prowadząca szkolenie

05.11.2016

Mżawka to nie przeszkoda

zapaka.jpgWielu wolontariuszy Caritas wykroiło w świąteczny dzień 1 listopada kilka godzin, by poświęcić je dla ubogich. Akcja "Zapałka nie ogrzeje" znana jest od 5 lat w diecezji i u progu chłodnej pory roku spotyka się z zainteresowaniem wolontariuszy oraz darczyńców, chcących wspomóc osoby, których nie stać na ogrzanie mieszkań w sezonie grzewczym.

28.10.2016

Warsztaty zdrowego żywienia i kulinarne z Caritasem

warsztaty_kulinarne-2.jpgOsoby korzystające z pomocy żywnościowej Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zaproszone są do poszerzenia swoich kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego. Oprócz przewidzianego przez program wydawania żywności - w listopadzie w kilku miejscowościach naszej diecezji, m.in. w Koszalinie, Wałczu, Słupsku i Szczecinku,  przeprowadzone zostaną warsztaty dotyczące zdrowego żywienia oraz warsztaty kulinarne.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.