09.05.2017

Konkurs plastyczny dla najmłodszych

Świetlica profilaktyczno-wychowawcza Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej
pt. „ Zwiastuny wiosny”.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych i przeprowadzony będzie w kategoriach klas: I- III oraz IV- VI.

26.04.2017

Będzie mieszkanie chronione w Wałczu

wacz.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej otrzymała akt własności i klucze do kamienicy w Wałczu, którą zamierza przeznaczyć na mieszkanie chronione.

Dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda i burmistrz miasta Wałcz Bogusława Towalewska we wrześniu 2015 roku podpisali umowę o współpracy (patrz: zdjęcie). W kwietniu br. władze Wałcza wręczyły dyrektorowi Caritas klucze do posiadłości. - To kamienica z lat 30. ubiegłego wieku. Mieści się w pięknym otoczeniu w centrum miasta przy ul. Okulickiego 22 i składa z dwóch pięter - wyjaśnia ks. Roda.

24.04.2017

Pomagamy za darmo i warto o tym mówić

WP_20170423_15_44_04_Pro.jpgPrzed kołobrzeskim ratuszem swoją działalność zaprezentowali telewidzom wolontariusze Caritas.

Niedzielę Miłosierdzia Bożego - swoje patronalne święto - wolontariusze Caritas świętowali przed… kamerami telewizyjnymi i na scenie. Z różnych zakątków diecezji zjechali do Kołobrzegu, by opowiedzieć o swojej pracy na rzecz potrzebujących, chorych, ubogich, uchodźców.

Okazją do prezentacji dorobku Caritas było zaproszenie Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej do udziału programie TVP pt. "Polska pomaga", ukazującym cichych dobroczyńców Caritas. W kilku wejściach na anteny TVP1, TVP3, TVP Info oraz w internecie o swojej działalności opowiedzieli wolontariusze i pracownicy Caritas. Prócz prezentacji antenowych, których zaciekawieni kołobrzeżanie byli tylko postronnymi świadkami, odbyły się na scenie ustawionej przed ratuszem prezentacje wolontariuszy oraz występy artystyczne.

24.04.2017

Kasuj negatywne komentarze

nie_hejtuj.JPG

20 kwietnia w Świetlicy Profilaktyczno- Wychowawczej Caritas odbyło się drugie spotkanie w ramach projektu pt. "Nie hejtuj - szkoda życia".

Wśród 31 uczestników znaleźli się zarówno podopieczni świetlicy z rodzicami, jak również kilka osób z 22. koszalińskiej drużyny ZHP Horyzont. Warsztaty pedagogiczne poprowadziła Małgorzata Szymczak-Grześkowiak.
Celem pikniku edukacyjnego było uwrażliwienie na problem obrażania osób korzystających z sieci internetowej, prezentacja sposobów reagowania ofiar i świadków oraz kształtowanie postaw empatycznych.

19.04.2017

Zbiórka na rzecz Syrii

64aecabd01581f555aff50fd4cae706c.jpg

W Niedzielę Miłosierdzia Bożego tj. 23.04 zostanie przeprowadzona zbiórka do puszek na rzecz ofiar wojny w Syrii. Zebrane fundusze zostaną przekazane za pośrednictwem Caritas Polska potrzebującym, w sposób szczególny rodzinom zamieszkującym w niemal całkowicie zniszczonym Aleppo. Zbiórka odbędzie się we wszystkich parafiach naszej diecezji.