24.12.2019

Wigilia w WTZ–ach

DPP_2352.JPGZanim uczestnicy WTZ–ów Caritas zasiedli do wigilijnych stołów w swoich domach, spotkali się przy jednym, wspólnym, w sycewickiej placówce. 20 grudnia odbyło się tu spotkanie wigilijne. Wśród gości znaleźli się: dyrektor Caritas, starosta słupski, wójt, sołtys, dyrektor PCPR, radny oraz proboszcz miejscowej parafii.

18.12.2019

Wigilie dla ubogich i samotnych

Wiglia Caritas - projekt.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej przygotowuje wieczerze wigilijne dedykowane osobom ubogim, samotnym, bezdomnym i chorym. We współpracy z Caritas swoje drzwi dla takich osób otwiera Dom Miłosierdzia Bożego Koszalinie na ul. Monte Cassino 7. Świętowanie rozpocznie się w kaplicy domu 24 grudnia godz. 15 Mszą św. pod przewodnictwem bp. Krzysztofa Włodarczyka. Po Mszy św. odbędzie się wieczerza wigilijna. Dom Miłosierdzia przygotował 250 miejsc.

12.12.2019

Komunikat Prezydium Zgromadzenia Dyrektorów Caritas w Polsce

wdpd-same-swiece-2019-705x453.png

KOMUNIKAT

PREZYDIUM ZGROMADZENIA DYREKTORÓW

CARITAS W POLSCE

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.