22.01.2018

Wielkopostne rekolekcje dla Parafialnych Zespołow Caritas

rekolekcje_wielkopostne.jpgTrwają zapisy na rekolekcje wielkopostne dla Parafialnych Zespołów Caritas.

19.01.2018

Razem dla Nikoli

SKORPIONS_011.jpgW piątek 29 grudnia w kościele  pw. Narodzenia NMP w Białogardzie odbył się VII Charytatywny Koncert Bożonarodzeniowy.

18.01.2018

Książki dla pacjentów

IMG_2953.JPGW Hospicjum im. Bp. Czesława Domina w Darłowie będzie więcej ciekawych książek. Upomniał się o nie jeden z panów, odwiedzających swoją chorą żonę, który przeczytał tu wszystko, co się dało i… poprosił o więcej. Na apel zamieszczony na Facebooku placówki o podarowanie chorym interesujących powieści regał zaczął się wypełniać książkami. - Nie spodziewaliśmy się, że nasza akcja się aż tak, i to błyskawicznie, się rozwinie - powiedziała s. Nikodema Rewa ZsJM, pracująca w hospicjum.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.