17.05.2019

"Aktywny Senior"- przedstawienie teatralne

2_Easy-Resize.com.jpg

W ramach projektu "Aktywny Senior" prowadzonego przez Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej współfinansowanego ze środków Caritas Polska, 17 maja br. seniorzy biorący udział w projekcie udali się na przedstawienie teatralne do Stowarzyszenia Teatr Propozycji „Dialog" im. Henryki Rodkiewicz. Domek kata to gotycka kamienica, która  powstała w XV wieku, obecnie jest siedzibą Teatru Propozycji "Dialog". Celem wyjścia był udział w Monodramie Moskwa –Pietuszki. Utwór napisany prozą poetycką autorstwa rosyjskiego pisarza Wieniedikta Jerofiejewa latach 1969-1970. Początkowo pojawiło się wydanie podziemne. W roku 1973 pojawił się po raz pierwszy w Izraelu, a w 1977 we Francji.

07.05.2019

Lato z Caritas – ruszyły zapisy

Symbol zastępczy tekstu.png

Lato z Caritas to inicjatywa Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej skierowana do dzieci w wieku od 10 do 17 lat. Akcja przeprowadzana jest w okresie letnim dla trzech województw diecezji. Jest to aktywnie spędzony czas wakacji z wartościami chrześcijańskimi, pod opieką  sprawdzonej kadry pedagogicznej. W programie przewidziane są gry i zabawy integracyjne, kręgielnia, aquapark, park linowy, kino, zajęcia tematyczne, konkursy, spotkania z gośćmi specjalnymi i wiele innych atrakcji.

02.05.2019

Bądź "eko" w Ostrowcu

DPP_0980.JPG

Caritas rozszerza ofertę działań na rzecz ochrony środowiska. Od czerwca w ośrodku wypoczynkowym w Ostrowcu k. Wałcza ruszą weekendy promujące walory turystyczne Ziemi Wałeckiej, a zarazem aktywizujące uczestników, by kształtowali w sobie postawę proekologiczną. W programie eko–meetingu przewidziane są: spływ kajakowy, rajdy (rowerowe i nordic walking), wieczory integracyjne przy ognisku z degustacją lokalnych produktów, zapoznanie z historią i atrakcjami regionu.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.