26.09.2019

Grzybobranie – przyjemność i terapia

DPP_3072 2.jpg

Jak wielką  przyjemnością jest zbieranie grzybów przekonali się 25 września podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej w Sycewicach. 25 września wybrali się wraz z opiekunami do lasu koło Kępic. Grzybobranie rozpoczęło krótkie szkolenie na temat gatunków grzybów, sposobu poruszania się po lasach i ochrony środowiska.

25.09.2019

Delegacja z Aleppo w Koszalinie

1.jpg

Na zaproszenie Caritas Polska do kilku miast w Polsce zawitali członkowie syryjskiej delegacji z kościoła syriacko-prawosławnego oraz organizacji Christian Hope Center Aleppo. 24 i 25 września część syryjskiej delegacji – ks. Petrus Butrus Kassis, koordynator pomocy w kościele syriacko-prawosławnym oraz polsko-syryjskie małżeństwo Sylwia i Yousef Hazboun – odwiedziła Koszalin.

25.09.2019

Dzień Wolontariusza

IMG-3613 2.jpg

24 września w V Liceum Ogólnokształcącym w Koszalinie odbył się Dzień Wolontariusza. W wydarzeniu uczestniczyły Caritas diecezji, Centrum Kryzysowe dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi, Polski Czerwony Krzyż, Hospicjum im. św. Maksymiliana Kolbego w Koszalinie.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.