04.03.2020

Słoik św. Franciszka

DPP_2746.JPG

W Sławoborzu i Powalicach realizowany jest ekologiczny projekt Caritas "Słoik św. Franciszka". W wioskowych świetlicach powstały pracownie, w których raz w tygodniu odbywają się warsztaty gotowania. Zainicjowała je Ewa Horanin, opiekunka Szkolnego Koła Caritas w sławoborskiej podstawówce. Pani Ewa szybko przekonała społeczność obu wsi: znaleźli się dorośli, którzy chcą pomagać dzieciom w gotowaniu i ci, którzy przynoszą produkty spożywcze. Dzieci chętnych do pichcenia zgłosiło się tyle, że trzeba było robić zapisy, bo nie wszystkie zmieściłyby się w zamienionych na kuchnie świetlicach. Gotowe dania trafiają do najuboższych w okolicy. W Sławoborzu posiłki w słoikach trafiają do 40 rodzin, w Powalicach do 20.

04.03.2020

Wycieczka WTZ-u do firmy CTS

IMG_0142.JPG

W dniu 25.02.2020 r. Uczestnicy pracowni poligraficzno – komputerowej odwiedzili firmę 4 CTS Sp. z o.o. Właściciele firmy opowiedzieli  nam o procesie produkcji elementów do łodzi. Firma 4CTS specjalizuje się w projektowaniu i produkcji formatek z różnych materiałów :

- pianki typu: PVC, PET, PU, inne

- drewnianych i drewnopochodnych typu: płyta wiórowa, sklejka, balsa, MDF, HDF, inne.

- kompozytowych typu: dibond oraz laminat

02.03.2020

Koncert "Razem dla Syrii"

00000005.JPG

1 marca w katedrze w Koszalinie odbył się koncert pieśni chrześcijan Wschodu pt. "Razem dla Syrii". Wykonawczynią pieśni w językach arabskim, ormiańskim, hebrajskim i aramejskim była Sylwia Hazboun – koordynatorka realizowanego w Syrii i w Strefie Gazy programu Caritas pn. "Rodzina Rodzinie".

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.