27.03.2019

"Pielucha dla malucha" po raz czwarty

pielucha_Easy-Resize.com.jpg

"Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości" to autorska akcja charytatywna diecezjalnej Caritas na rzecz koszalińskiego Domu Samotnej Matki. Przedmiotem zbiórki są pieluchy dla niemowląt, produkty pielęgnacyjne dla dzieci i środki czystości.

21.03.2019

Jałmużna dla seniorów

DPP_0260_Easy-Resize.com.jpg

Trwa kampania Caritas "Jałmużna Wielkopostna", której celem jest skierowane uwagi na potrzeby ludzi starszych. Jak informuje Marlena Woźniak z koszalińskiej centrali Caritas, w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej rozprowadzono z początkiem Wielkiego Postu blisko 21 tys. skarbonek. Zebrane środki rozdysponowane zostaną przez Caritas diecezji i parafialne.

16.03.2019

Msza św. w intencji biskupa miłosierdzia

bp2.jpg

W 23. rocznicę śmierci bp. Czesława Domina pracownicy Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej z dyrektorem ks. Tomaszem Rodą wzięli udział we Mszy św. w jego intencji. Liturgii eucharystycznej sprawowanej 15 marca w koszalińskiej katedrze przewodniczył bp Edward Dajczak. Wzięli w niej udział także przedstawiciele Wyższego Seminarium Duchownego z rektorem ks. Wojciechem Wojtowiczem i pracownicy kurii biskupiej. Wcześniej biskup Dajczak pobłogosławił nowy grobowiec 2. ordynariusza diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej, znajdujący się w kruchcie koszalińskiej katedry.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA