21.03.2018

Lato z Caritas

LatozCaritasBez.jpg
Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej po raz kolejny zaprasza dzieci i młodzież w wieku 10-17 lat na kolonie letnie.
W tym roku proponujemy trzy terminy wypoczynku. Jeden z turnusów 22-28.07.2018 r. skierowany jest do dzieci w wieku 8-17 lat.
Nie czekaj zapisz się już dziś !
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

21.03.2018

Akcja Pielucha dla malucha

dziecko.png
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, szczególnie wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas do wzięcia udziału w akcji charytatywnej pn. Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

19.03.2018

Kawiarenka literacka w darłowskim hospicjum Caritas

pict0.jpg
17 marca darłowskie hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina gościło pisarkę Dorotę Schrammek z Pobierowa. Spotkanie autorskie zainicjowało cykl "Kawiarenki literackiej", który odtąd na stałe wpisze się w działalność placówki. To efekt zaangażowanie wolontariuszy oraz  współpracy hospicjum z bibliotekami w Domasławicach i Darłowie, szczególnie z Krystyną Krakowiak, dyrektor biblioteki w Darłowie

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• Przekaz1.jpg

Przekaż 1%

Celem Organizacji Pożytku Publicznego Caritas „POMAGAM BLIŹNIEMU” jest działalność charytatywna prowadzona dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej, od poczęcia do naturalnej śmierci. Tym właśnie zajmujemy się na co dzień. Korzystając z ofiar darczyńców i z ofiarowanego 1% podatku pomagamy na terenie całej diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej tym, którym nie powiodło się w życiu.
    Przekazanie 1 procenta podatku to bezpieczna darowizna, ponieważ podlega szczegółowemu rozliczeniu. Ofiarując nam swój 1% mają Państwo pewność, że skorzystają z niego tak jak w ubiegłym roku, chorzy, dzieci z ubogich rodzin, ofiary nieszczęść, biedni i porzuceni

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę