27.06.2017

Zebranie z rodzicami - I turnus

PlakatWakacje.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej informuje o zebraniu z rodzicami, które dotyczy pierwszego turnusu koloni letnich dla dzieci i młodzieży. Zebranie odbędzie się 30 czerwca 2017r. (tj. piątek) o godz. 16:00 w Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej przy ul. ks. bpa Czesława Domina 8 w Koszalinie.

I turnus - 8 – 16 lipiec 2017 roku - Poronin/Zakopane (dzieci w wieku 10-18 lat)

26.06.2017

Misjonarze dziękują wolontariuszom Caritas

IMG_9194.JPG

W minionym roku szkolnym uczniowie Zespołu Szkół Katolickich im. św.
Marka w Słupsku współpracowali i pomagali Caritas parafii św. Maksymiliana.

- Młodzież ochoczo zaangażowała się w przeprowadzoną w szkole zbiórkę pieluch i
chusteczek dla Domu Samotnej Matki w Koszalinie - ocenia  Agnieszka Jarząb, opiekun Szkolnego Koła Caritas. - Cieszymy się bardzo, że pomimo różnic wieku łączy nas jeden cel: pomoc tym najbardziej potrzebującym.

26.06.2017

Serce za serce

nagrodzeni.jpg

W Zespole Szkół w Dąbkach odbyła się niecodzienna uroczystość. Najlepsi wolontariusze Szkolnego Koła Caritas, którzy kończyli  już edukację w tej szkole, zostali uhonorowani statuetką „Dobry jak chleb”. Otrzymali  ją: Ewa Pałac, Adam Pałac, Karolina Zubenko,  Justyna  Drewienkowska.

- Uczniowie ci przez 6 lat pracowali z wielką pasją i empatią na rzecz potrzebujących w szkole i w okolicy. Ostatnie lata pomagali też w hospicjum w Darłowie - ocenia zaangażowanie podopiecznych Małgorzata Miszczuk, opiekun SKC w Dąbkach.

21.06.2017

Jasiek Mela w Skrzatuszu

IMG_9105.JPG

Znany niepełnosprawny podróżnik i działacz społeczny był gościem specjalnym Diecezjalnej Pielgrzymki Osób Niepełnosprawnych i Ich Rodzin do Skrzatusza.

Doroczne spotkanie osób niepełnosprawnych z terenu diecezji odbyło się w Skrzatuszu 20 czerwca. Wzięło w nim udział blisko 500 osób z 20 placówek z terenu diecezji. Nie zabrakło wśród nich także osób niepełnosprawnych, które na spotkanie dotarły w gronie rodzinnym.

Gościem pielgrzymki był niepełnosprawny Jasiek Mela - podróżnik, zdobywca biegunów, założyciel Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty.

20.06.2017

Wolontariusz jak święty Brat Albert

IMG_8588.JPG

III Diecezjalna Pielgrzymka Parafialnych Zespołów Caritas zgromadziła diecezjan z 61 parafii

Tegoroczna pielgrzymka wolontariuszy PZC odbyła się w Okonku. To tam przy parafii pw. Matki Bożej od Wykupu Niewolników działa prężny zespół wolontariuszy Caritas.

Ks. Tomasz Roda, dyrektor CDKK, podkreśla, że w tym roku Pielgrzymka PZC to szczególna okazja nie tylko do świętowania wspólnoty Caritas, ale też do rachunku sumienia, czy wolontariusze są, tak jak nauczał św. Brat Albert, dobrzy jak chleb.

- Czy wiesz, kto w twojej parafii przymiera głodem? Kto leży obłożnie chory, płacze i duchowo cierpi? - pytał podczas konferencji ks. Roda. Zachęcał, by w poszukiwaniu potrzebujących wychodzić na peryferie miast i wiosek, nie obawiając się utraty mienia, pozycji, dobrego imienia.