12.05.2017

Jak pielęgnować chorego

IMG_5024.JPG

11 maja wolontariusze oraz kandydaci do wolontariatu działający w hospicjum im. Bp. Czesława Domina w Darłowie wzięli udział w szkoleniu dotyczącym pielęgnacji chorego.

Szkolenie objęło nie tylko standardowe techniki toalety chorego czy profilaktyki przeciwodleżynowej, ale także - dające większe możliwości - nowe środki lecznicze, w tym opatrunki.

09.05.2017

Szkolenie nt. FAS

plakat_szkolenie_wolontariuszy_2.jpg

W środę 10 maja o godz. 16 w Świetlicy Seniora Caritas odbędzie się szkolenie na temat: „FAS – funkcjonowanie dziecka z płodowym zespołem alkoholowym w środowisku rodzinnym i szkolnym ”.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Jager, pedagog, terapeuta FAS.

To drugie szkolenie z cyklu dla wolontariuszy. Wstęp wolny.

Szkolenie odbędzie się w świetlicy Seniora na ul. Biskupa Czesława Domina 8 w Koszalinie.

Kontakt telefoniczny z organizatorem: 798 744 601.

09.05.2017

Konkurs plastyczny dla najmłodszych

Świetlica profilaktyczno-wychowawcza Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej
pt. „ Zwiastuny wiosny”.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych i przeprowadzony będzie w kategoriach klas: I- III oraz IV- VI.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę