06.12.2016

Pomagać w nagłych wypadkach

szkolenie_hospicjum.JPG26 listopada w hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie odbyło się kolejne z cyklu szkoleń dla wolontariuszy i kandydatów do wolontariatu. Tym razem - pod okiem ratowników z Maltańskiej Służby Medycznej - ćwiczono umiejętność udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

02.12.2016

Pusta choinka

pusta.png

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej wraz z Polskim Radiem Koszalin, kolejny raz organizują wspólną akcję charytatywną pn. „Pusta Choinka”. Jej celem jest przygotowanie i dostarczenie paczek świątecznych dla konkretnych dzieci z miasta Koszalin i powiatu koszalińskiego, które zostały wskazane przez dyrektorów szkół.

W ubiegłym roku takich paczek udało się przygotować ponad 150. Wśród marzeń dzieci znalazły się m.in. szkolne podręczniki, obuwie i ubrania na zimę.

Zapraszamy  do Centrum Handlowego „Atrium Koszalin” 10 grudnia 2016r. na godzinę 13.00!

I ty możesz sprawić, że choinka już nie będzie pusta!

01.12.2016

Konkurs bożonarodzeniowy

caritas_konkurs_podglad2.pngKoszalińska świetlica Caritas ogłasza konkurs plastyczny nawiązujący do tradycji bożonarodzeniowych. Tematem jest bombka choinkowa wykonana jako rękodzieło artystyczne.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych (kategorie: klasy I-III oraz IV-VI), szkół gimnazjalnych, uczestników zajęć placówek wychowania pozaszkolnego oraz do wszystkich typów szkół.

Każdy z uczestników może przedstawić jedną bombkę, zaś każda placówka - do 5 prac. Technika pracy jest dowolna, jednak nie należy używać materiałów sypkich, przyklejanych, kruszących się.

Każdą pracę należy opatrzyć godłem: wydrukowaną kartą informacyjną (wzór do pobrania na stronie konkursu).

Prace należy przesłać do 9 grudnia 2016 roku z dopiskiem „Bombka bożonarodzeniowa” na adres: Świetlica Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, ul. Bp. C. Domina 8, 75-061 Koszalin. Decyduje data stempla pocztowego.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 16 grudnia 2016 roku do godziny 16. Wyniki zostaną opublikowane na stronie internetowej www.koszalin.caritas.pl

Organizatorzy przewidują nagrody i wyróżnienia we wszystkich kategoriach wiekowych.

Patronat medialny nad konkursem sprawuje Gość Niedzielny.

Szczegółowy regulamin konkursu dostępny jest na stronie Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.