06.08.2017

Wyprawka dla 1000 uczniów

Tornister.jpg

Z 1 sierpnia ruszyła kampania Caritas "Tornister pełen uśmiechów". Wyprawkę szkolną otrzyma tą droga niebawem 1000 uczniów z diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej.

- Diecezjalna Caritas już uruchomiła akcję skierowaną do rodzin wielodzietnych i ubogich. Pamiętamy o nich przed rozpoczęciem zbliżającego się roku szkolnego - powiedział ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. - W tym roku przygotowaliśmy ponad 1000 tornistrów, ponieważ tak się kształtuje zapotrzebowanie w diecezji.

01.08.2017

Podprogram 2016 juz za nami

na_strone.jpg

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 370,39 ton artykułów spożywczych o wartości 1 679 630 zł.  trafiło do 7 510 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 22 punktach wydawania żywności - Caritas parafialnych.

31.07.2017

Poznali Polskę, swoją ojczyznę

IMG_6430.JPGWśród wielu letnich propozycji skierowanych przez koszalińską Caritas do najmłodszych znalazł się turnus dla młodzieży polonijnej. W czerwcu 2017 roku w ramach projektu "Dzieci, wiosna życia, zadatek przyszłości każdej dzisiejszej ojczyzny - kolonie Caritas dla dzieci polonijnych i polskich" 50 dzieci i młodzieży z parafii św. Wawrzyńca w Błozewi na Ukrainie spędziło 2 tygodnie w Ostrowcu, w jednym z ośrodków wypoczynkowych Caritasu.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL