"Pusta Choinka" czeka na darczyńców

konf_pras.JPGJuż 10 grudnia chętni, by wesprzeć najmłodszych z ubogich rodzin, będą mogli przygotować dla nich podarunki włączając się w akcję Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej i Polskiego Radia Koszalin.

5 grudnia w siedzibie odbyła się w siedzibie radia konferencja prasowa dotycząca dorocznej akcji. Tym razem akcja dotrze nie tylko do dzieci ubogich, ale też chorych - najmłodszych pacjentów Zachodniopomorskiego Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych Filia Koszalin.

Przygotuj innym święta

tak-pomagam.jpg9-10 grudnia ruszy XI Ogólnopolska Zbiórka Żywności "Tak, pomagam".

W Koszalinie i wielu miastach diecezji akcję poprowadzą wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas w sklepach sieci Biedronka, Polo Market i Lewiatan.

Organizatorzy zbiórki proszą o włączenie się w akcję, której celem jest zebranie żywności na święta dla ludzi bezdomnych i ubogich rodzin.

Najpierw trzeba miłosierdzia doświadczyć

pzc_2.jpg25-27 listopada odbyły się rekolekcje dla Parafialnych Zespołów Caritas.

Pierwsza tura miała miejsce w kołobrzeskim ośrodku rekolekcyjnym pw. Aniołów Stróżów. Wzięło w niej udział 65 osób. Druga, dla południowej części diecezji, zgromadzi wolontariuszy w Ostrowcu koło Wałcza 2-4 grudnia.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.