25.06.2015

Aktywne wakacje z Caritas

wietlica_wakacje.jpgZapraszamy

wszystkie chętne dzieci i młodzież  w wieku 7-15 lat do spędzenia wakacji w Naszej Świetlicy !!!

Będziemy wychodzić do kina, na basen, do eldorado, parku linowego, na kręgle i na lody, planujemy aktywnie uczestniczyć w piątkowych zabawach organizowanych przez miasto, będziemy prowadzić wspólne gry i zabawy na sali oraz wycieczki poza Koszalin.

Kontakt: 884 042 074

19.06.2015

Startuje konkurs „Siedmiu Wspaniałych Wolontariatu Caritas”

Konkurs_siedmiu_wspanialych1.jpgCaritas Polska ogłasza konkurs „SIEDMIU WSPANIAŁYCH WOLONTARIATU CARITAS”, który kierowany jest do wolontariuszy ze Szkolnych i Akademickich Kół Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas oraz Centrów Wolontariatu ze wszystkich diecezji. Zadanie polega na zaprezentowaniu aktywności wolontariackiej w ramach struktur Caritas.

19.06.2015

Akcja wakacyjna kolonie Caritas

wak-morz1.jpgZapraszamy do wzięcia udziału w koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji, gdzie oferujemy wspaniały czas wypoczynku z atrakcyjnym programem: wycieczki fakultatywne, pierwsza pomoc, letnie kino, plażowanie, zabawy. Oferujemy kadrę wychowawców wraz z kierownikiem, pełne wyżywienie, ubezpieczenie. Koszt całkowity pobytu 350zł. Miejsce koloni, to Dom Aniołów Stróżów w Kołobrzegu. Ilość miejsc ograniczona.

Karta kwalifikacyjna uczestnika Kolonii do pobrania

Spis rzeczy potrzebnych Koloniście

Wypełnioną kartę kwalifikacyjną uczestnika należy złozyć lub przesłać pocztą do siedziby Caritas Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej do dnia 14 czerwca 2015r.

16.06.2015

1. diecezjalna pielgrzymka PZC

IMG_9835.JPG60 ze 180 Parafialnych Zespołów Caritas przyjechało z pielgrzymką do diecezjalnego Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Skrzatuszu.

To wydarzenie historyczne, ponieważ jest to pierwsza pielgrzymka wszystkich zespołów wolontariuszy Caritasu działających w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. Wolontariusze Caritas spotykają się ze sobą regularnie w ciągu roku, zazwyczaj na weekendowych rekolekcjach w Adwencie i Wielkim Poście. - Wtedy przyjeżdża nas ok. 160 osób. Ale w diecezji jest nas dużo więcej. Pielgrzymka jest okazją, by przyjechali wszyscy, także nasi sympatycy. Dziś jest nas tutaj ok. 380 osób - powiedział dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda.

15.06.2015

Znad morza do Tatr śladami Św. Jana Pawła II

polanw_wycieczka.jpgW dniach 07-13.06.2015r. odbyła się wycieczka Wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Polanowie. 52 dzieci wraz z opiekunami udało się na wycieczkę do Zakopanego śladami Św. Jana Pawła II. Uczestnicy, w drodze do Białego Dunajca, wzięli udział w lekcji historii w Państwowym Muzeum Auschwitz – Birkenau w Oświęcimiu.