19.01.2017

Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego

1m..JPGPrzyznano nagrody w konkursie plastycznym zorganizowanym przez świetlicę Caritas na bombkę bożonarodzeniową.

Do konkursu, w którym należało przedstawić bombkę jako rękodzieło artystyczne, przystąpili uczniowie szkół podstawowych oraz z placówek wychowania pozaszkolnego z Koszalina.

Nagrody przyznano w dwóch kategoriach - klas V i IV. Przyznano też kilka wyróżnień.

16.01.2017

Hospicjum jak Betlejem

hosp.JPG

W darłowskim hospicjum Caritas im. Bp. Domina odbyło się świąteczne spotkanie dla wolontariuszy. Podczas rozpoczynającej spotkanie Mszy św. ks. Krzysztof Sendecki, dyrektor placówki, porównał hospicjum do Betlejem, zaś ludzi wierzących do Mędrców, którzy potrafili wyruszyć na poszukiwanie Boga. Takich, którzy znaleźli Go poprzez pokorne pochylenie się nad Dzieciątkiem nie brakuje wśród pracowników, wolontariuszy i donatorów ośrodka. Im też  ks. Sendecki podziękował za serce, bezinteresowność i życzliwość okazywaną chorym i ich rodzinom.

16.01.2017

Hojnie podczas orszaku

syr.JPGKoszaliński Orszak Trzech Króli stal się sposobnością do okazania solidarności rodzinom zamieszkującym objęte wojną tereny Syrii.

Uroczystości Objawienia Pańskiego, którym przewodniczył bp Krzysztof Zadarko rozpoczęły się w katedrze. W homilii biskup nawiązał do sytuacji ludzi zmagających się z wojną w Syrii, w Aleppo. - Zwycięstwo pogaństwa doprowadziło do tego, że tam chrześcijanie są mordowani, a potem, wypędzeni, przestają właściwie istnieć. Z tamtego regionu świata wznosi się wołanie o naszą z nimi solidarność, o modlitwę o pokój, zgodę międzyludzką. O naszą modlitwę, byśmy my jako chrześcijanie coraz odważniej wchodzili z przesłaniem Bożego miłosierdzia w pogański świat.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.