Lato z Caritas

PlakatWakacje.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej informuje o rozpoczęciu zapisów na kolonie letnie dla dzieci i młodzieży. Kolonie zostaną zorganizowana     w trzech terminach tj.:

I. 8 – 16 lipiec 2017 roku - Poronin/Zakopane (dzieci w wieku 10-18 lat)

II. 22 – 30 lipiec 2017 roku – Rybaki/Mazury (dzieci w wieku 10-18 lat)

III. 17 – 25 sierpień 2017 roku – Ostrowiec/Wałcz

12.06.2017

Z przyjaciółmi i dzięki nim

IMG_7046.JPG

W niedzielę 11 czerwca mieszkanki Centrum Kryzysowego dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi w Koszalinie otworzyły bramę swojej placówki. Wzorem zeszłego roku zaprosiły koszalinian na II Festyn Rodzinny, który odbył się na podwórzu Domu "Nadzieja".

- Otworzyliśmy bramę i chcemy, by był to dzień spotkania z mieszkańcami miasta. Wzięliśmy pod uwagę potrzeby mieszkańców naszego osiedla, rodzin z dziećmi, dlatego nasz program skierowany jest szczególnie do najmłodszych - powiedziała Sylwia Noga z CK.

Matko, ślubujemy!

IMG_7030.JPGWolontariusze Caritas zawierzali charytatywne sprawy diecezji Matce Bożej w Fatimie.

Diecezjalna pielgrzymka wolontariuszy po sanktuariach Europy stała się okazją do budowania wspólnoty Caritas w szerszym, niż niewielki parafialny zespół, gronie.

9 czerwca 54 pielgrzymów wróciło do domów po dwutygodniowej wędrówce duchowej. Ich celem była Fatima i inne maryjne sanktuaria Europy.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę