03.04.2017

Przemoc ma granice

883243_Edr7_IMG_2437_68.jpg

W dniach 30-31 marca 2017 roku w kawiarni „Kawa z duszą”, a także w Centrum Kryzysowym Caritas dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi „Nadzieja” im. św. Jana Pawła II, odbył się projekt przeciwdziałania przemocy pt. ”Przemoc ma granice”.

27.03.2017

Tysiące kilogramów

Caritas_1.JPG

Rozpoczęła się dwudniowa akcja charytatywna "Tak, pomagam". Dwunasta zbiórka żywności ma szanse być najlepszą do tej pory.

24-25 marca wolontariusze parafialnych i szkolnych Caritasów zbierają żywność z długim terminem ważności, by przekazać ją jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi osobom ubogim i bezdomnym. W Koszalinie wspierają ich podopieczni charytatywnej placówki - Domu Miłosierdzia Bożego.

24.03.2017

Rozmawiać choćby przez dotyk

IMG_2423.JPG

23 marca w Darłowskim hospicjum im. Bp. Domina odbyło się drugie w tym roku  szkolenie z zakresu komunikacji interpersonalnej dla wolontariuszy hospicyjnych, przeprowadzone przez  specjalistę w tym zakresie O. Piotra Włodygę.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• Przekaz1.jpg

Przekaż 1%

Celem Organizacji Pożytku Publicznego Caritas „POMAGAM BLIŹNIEMU” jest działalność charytatywna prowadzona dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej, od poczęcia do naturalnej śmierci. Tym właśnie zajmujemy się na co dzień. Korzystając z ofiar darczyńców i z ofiarowanego 1% podatku pomagamy na terenie całej diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej tym, którym nie powiodło się w życiu.
    Przekazanie 1 procenta podatku to bezpieczna darowizna, ponieważ podlega szczegółowemu rozliczeniu. Ofiarując nam swój 1% mają Państwo pewność, że skorzystają z niego tak jak w ubiegłym roku, chorzy, dzieci z ubogich rodzin, ofiary nieszczęść, biedni i porzuceni

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę