27.10.2015

Poświęcenie kaplicy w hospicjum Caritas

625484_hospi2028_4.jpgDiecezjalne hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie otrzymało nową kaplicę. Poprzednia stała się niewystarczająca, biorąc pod uwagę ilość osób, które przy wielu okazjach chcą uczestniczyć w nabożeństwach i liturgii eucharystycznej w hospicjum. Poza tym okolicznościowo powiększano ją rozsuwając drzwi dzielące ją z kawiarenką. Dla domowników i gości było dyskomfortem popijać kawę w miejscu, gdzie chwilę wcześniej uczestniczyli w liturgii

26.10.2015

Zostań wolontariuszem

wolontariat_CK_i_DSM.-pomniejszony.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej organizuje nabór wolontariuszy, którzy chcieliby ofiarować swój wolny czas, aby pomóc matkom w opiece nad dziećmi i wesprzeć funkcjonowanie domu.

22.10.2015

Rusza akcja "Zapałka nie ogrzeje"

IMG_004_-_Kopia.JPG- Naszą pomoc skierowujemy do najbiedniejszych diecezjan - poinformowała Agnieszka Filipczuk, koordynatorka Caritas. - Pieniądze zebrane w ramach zbiórki na cmentarzach przekażemy potrzebującym w formie dofinansowania ogrzewania.
Już ruszyły przygotowania do corocznej akcji "Zapałka nie ogrzeje". Sama akcja rozpocznie się 28 października, a zakończy 23 listopada. Wolontariusze Caritas staną na cmentarzach w Dzień Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny.
Parafialne Zespoły Caritas już wytypowały beneficjentów, zgłosiły swój udział w programie, propagują akcję poprzez plakaty, zaopatrują się w pudełka zapałek z logo Caritas naszej diecezji. W tym roku zaangażowało się w tę pomoc 56 parafii.

21.10.2015

Żonkile czekają. Z nadzieją

IMG_001.JPG19 października 2015r. wolontariusze ze Szkolne Koła Caritas przy Szkole Podstawowej w Boninie sadzili żonkile, tworząc w ten sposób małe „Pole Nadziei”.
- Uczniowie biorąc udział w ogólnopolskiej kampanii solidaryzują się z cierpiącymi - wyjaśnia Sylwia Bukowska, opiekunka SKC. Nauczycielka cieszy się ze współpracy z radą osiedla, która użyczyła miejsce pod uprawę przy krzyżu w centrum osiedla. Akcję wsparło także Hospicjum im. M. Kolbego w Koszalinie, które będzie beneficjentem wiosennej zbiórki charytatywnej.

16.10.2015

Gminny Festiwal Pieśni Religijnej w Polanowie

DSC09241.JPGOjciec Święty przez cały swój pontyfikat zdecydowanie bronił życia i rodziny. Wielokrotnie modlił się, by rodzina była silna Bogiem a kraj był silną rodziną  zdrową fizycznie i moralnie. „ Rodzina – mówił – jest drogą pierwszą z wielu względów najważniejszą. Drogą powszechną, ale także szczególna, jedyną i nie powtarzalna”. Każdy z nas w rodzinie przychodzi na świat. Można wie powiedzieć, ze rodzinie zawdzięcza się fakt bycia człowiekiem. Spotkaliśmy się w tym szczególnym dniu, wspominając chwile, kiedy nasz Wielki Rodak  Karol Wojtyła został wybrany na Stolicę Piotrową. Śpiewem dziękowaliśmy dobremu Bogu za dar Wielkiego Polaka, świadectwo jego życia i wielką promocją wartości jaką jest rodzina.