O komunikacji z chorymi

IMG_2026.JPG30 stycznia odbyło się kolejne szkolenie dla wolontariuszy hospicjum im. Bp. Czesława Domina w Darłowie.

- Co było dla mnie odkrywcze? Że wysłuchać  człowieka, to odgadnąć co naprawdę dzieje się w jego wnętrzu  - powiedziała po spotkaniu pracująca w hospicjum s. Nikodema Rewa ZSJ.

Jako jedna z kilkunastu osób wzięła udział w warsztatach dotyczących komunikacji międzyludzkiej. Tę część cyklu poprowadził o. Piotr Włodyga, benedyktyn ze Starego Krakowa.

Po rycersku

rk3.JPG27 stycznia w świetlicy profilaktyczno-wychowawczej Caritas odbyło się spotkanie z Rycerzem Kolumba - przybył Bartosz Ilecki z koszalińskiego oddziału RK w towarzystwie żony i jednego z synów.

Bartosz Ilecki rozpoczął spotkanie od opowieści przybliżających małym słuchaczom historię Zakonu Rycerzy Kolumba.

WTZ - miejsce miłosierdzia

sycewice.jpgW Sycewicach koło Słupska otwarto Warsztaty Terapii Zajęciowej. Niewykorzystywaną od lat część plebani postanowiła zagospodarować diecezjalna Caritas.

- W tej części powiatu taka placówka była bardzo potrzebna - powiedział ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. - Pokazuje to chociażby to, że w tej chwili mamy 25 podopiecznych, a kolejne osoby się do nas zgłaszają. Jak zaczniemy działać, zainteresowanie będzie jeszcze większe. W przyszłości chcemy stworzyć tu miejsce integracji osób niepełnosprawnych z powiatu i we współpracy z parafią otoczyć te osoby także opieką duszpasterską.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.