31.01.2018

Powstała infolinia i portal antyprzemocowy

27331646_2221317441473867_6813186281137567812_n.pngKoszalińskie Centrum Kryzysowe dla Kobiet i Kobiet z dziećmi otworzyło punkt konsultacyjny dla osób doznających przemocy oraz powołało portal antyprzemocowy. Ponadto pracownicy centrum w ramach swoich dyżurów będą dostępni całą dobę w ramach specjalnej infolinii.

27.01.2018

Skuteczniej pomagać bliźniemu

1_procent.pngCaritas rozpoczęła kampanię informacyjną "Pomagam bliźniemu" i chce przekonać podatników, by właśnie ją wskazywali jako beneficjenta funduszy pozyskanych z odpisu od podatku.

26.01.2018

Zima na wesoło i sportowo

car_1.jpgTegoroczne ferie w świetlicy opiekuńczo-wychowawczej Caritas upłynęły pod znakiem zajęć aktywujących ciała i umysły.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.