03.10.2019

Dzień Seniora w Caritasie

1.jpg

1 października podopieczni świetlicy seniora działającej przy koszalińskiej Caritas świętowali Międzynarodowy Dzień Seniora.

Z tej okazji seniorzy biorący udział w projekcie „Aktywny Senior" wspólnie z podopiecznymi działającej po sąsiedzku świetlicy dziecięcej spędzili popołudnie przy grillu i słodkościach. Maluchy nie pozwoliły się nudzić seniorom: recytowały wiersze, śpiewały piosenki, tańczyły, a także zademonstrowały pokaz sztuki walki.

30.09.2019

Oświadczenie Dyrektora Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej Tomasza Rody

2.png

Jesteśmy zasmuceni i głęboko poruszeni z powodu aktu wandalizmu, jaki dokonał się w nocy z 29 na 30 września w remontowanej placówce Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Sprawcy zdewastowali łazienki, wyrywając sanitariaty i uszkadzając hydraulikę, co spowodowało zalanie wodą całego domu.

To, co się wydarzyło, jest dla nas bolesne tym bardziej, że wsparcie na dobiegający końca generalny remont otrzymaliśmy również od wielu zwykłych ludzi, którzy podzielili się z nami swoim wdowim groszem. To przykre wydarzenie godzi nie tylko w samą Caritas, ponieważ nasza placówka, pomagając samotnym matkom i ich dzieciom, służy całemu społeczeństwu, niezależnie od wyznania, czy poglądów. Niestety, po wstępnym oszacowaniu strat, termin oddania budynku dla naszych podopiecznych, który przewidywaliśmy na 30. Listopada, staje się coraz bardziej nierealny. W tych smutnych okolicznościach, dziękujemy ludziom dobrej woli za słowa wsparcia i modlitwy.

30.09.2019

Zdewastowany Dom Samotnej Matki

833420_MFTs_DSM205_98.jpg

Nieznani sprawcy włamali się i zniszczyli remontowany Dom Samotnej Matki w Koszalinie. Trwająca wiele miesięcy rozbudowa i remont placówki miały być zakończone z końcem listopada br. Niestety, część wyremontowanych już pomieszczeń została przez wandali zniszczona i zalana przez wodę, która po wyrwaniu baterii od umywalek i wanien na wyższych kondygnacjach lała się schodami aż do piwnicy, niszcząc powłoki malarskie i podłogi.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.