26.05.2019

Caritas na Diecezjalnym Dniu Dziecka

IMG_4951_Easy-Resize.com.jpgVII Diecezjalnemu Dniu Dziecka, który odbył się 25 maja w Skrzatuszu, towarzyszyli wolontariusze i pracownicy Caritas. Dzień Dziecka, który odbył się pod hasłem "Królowa Aniołów" poświęcony był tematowi aniołów stróżów. Wzięło w nim udział 2 tys. osób, w większości dzieci, którym towarzyszyli katecheci, rodzice, opiekunowie. Gościem wydarzenia była piosenkarka Magda Anioł z zespołem.

24.05.2019

"Aktywny Senior" zajęcia nordic walking

received_285150265765831_Easy-Resize.com.jpg

W ramach projektu Aktywny Senior prowadzonego przez Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej współfinansowanego ze środków Caritas Polska, 15 maja br. seniorzy wzięli udział w zajęciach nordic walking. Sportowa aktywizacja seniorów odbyła się w Parku Książąt Pomorskich w Koszalinie. Nordic walking to wymarzony sport dla seniora, nie wymaga znacznego obciążenia organizmu, a angażuje do pracy około 90% mięśni.

21.05.2019

Remont DSM na półmetku

60588126_399057594020069_5226351406771863552_n.jpg

Prace remontowo-budowlane w należącym do Caritas budynku przy ul. Wojska Polskiego rozpoczęły się w lutym br. i jak podkreślił ks. Tomasz Roda, dyrektor koszalińskiej Caritas podczas konferencji prasowej, która odbyła się 20 maja na dziedzińcu DSM, harmonogram robót idzie zgodnie z planem.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.