06.02.2018

Bal charytatywny na rzecz hospicjum w Darłowie

DSC_0759.JPG150 osób odpowiedziało na zaproszenie i bawiło się na XII Balu Charytatywnym na rzecz hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie, który odbył się 3 stycznia w Dolinie Charlotty koło Słupska.

06.02.2018

Karnawał? Tylko w Sycewicach

IMG_0005.JPGW środę 31.01 2018r. w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Sycewicach odbył się bal karnawałowy z okazji pierwszego roku działalności placówki.

01.02.2018

„Narty z Caritas” w Poroninie

26071088748_ce68a30662_o.jpgW drugim tygodniu ferii 17 dzieci z całej diecezji wraz z opiekunami wyjechało do Poronina koło Zakopanego na zimowisko w ramach akcji „Narty z Caritas”.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.