14.04.2019

Zakwitły - dają nadzieję

61CBB6DC-114C-44CD-9914-77F846DC13D2.jpeg

W kwietniową niedzielę przy kościołach w Dąbkach, w Bukowie Morskim oraz w Domasławicach zakwitły "Pola nadziei". W akcji wzięli udział uczniowie szkoły w Dąbkach, którzy rozdawali żonkile w zamian za datki na rzecz Domu Hospicyjno-Opiekuńczego im. Biskupa Czesława Domina w Darłowie.

13.04.2019

A kiedy wybuchnie pożar…

DPP_0432.JPG

12 kwietnia w Warsztatach Terapii Zajęciowej Caritas w Sycewicach przeprowadzono próbną ewakuację, której celem było praktyczne zastosowanie procedur dotyczących zachowania się w przypadku wybuchu pożaru lub powstania innego zagrożenia dla życia i zdrowia. O godzinie 11, po usłyszeniu sygnału alarmowego, terapeuci wraz z uczestnikami, zachowując procedurę ewakuacji, szybko i sprawnie opuścili budynek wyznaczonymi drogami ewakuacji.

03.04.2019

20 tys. paschalików

DPP_0263_Easy-Resize.com.jpg

W 5 niedzielę Wielkiego Postu rusza kampania Wielkanocnego Dzieła Caritas. To projekt młodszy i skromniejszy niż Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Symbolem obydwu są świece, z których dochód wspiera podopiecznych Caritas. Paschaliki to nieduże świece wzorowane na Paschale symbolizującym światło Zmartwychwstałego Chrystusa.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA