12.03.2020

Caritas w gościnie na Samos i Lesbos

20200304_184626.jpg

Delegacja Caritas Polska, której towarzyszyli bp Krzysztof Zadarko, delegat KEP ds. imigracji i ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, odwiedziła 4–8 marca obóz uchodźców na greckich wyspach Samos i Lesbos, by zbadać sytuację i potrzeby przebywających tam ludzi.

11.03.2020

Wyniki konkursu artystycznego

CARITAS-LAUDATOSI-logo-3.jpg
Zapraszamy do zapoznania się z wynikami konkursu artystycznego dla szkół uczestniczących w projekcie Diecezjalna Mapa Zanieczyszczeń Powietrza, koordynowanego przez Centrum Wolontariatu Caritas.
Zwieńczeniem tegorocznej edycji projektu Diecezjalna Mapa Zanieczyszczeń Powietrza był konkurs artystyczny o tematyce ochrony środowiska i zwalczania zanieczyszczenia w swojej okolicy, skierowany do uczniów szkół biorących udział w projekcie. Komisja konkursowa otrzymała kilkadziesiąt pra,c między innymi ze szkół z Koszalina, Wałcza, Szczecinka, Manowa czy Sławna. Prace miały różną formę- uczniowie wykonywali plakaty, obrazy, makiety, przygotowali gry, filmy i piosenki.

11.03.2020

Caritas solidarna z kwarantanną

Caritas logo.jpg

Caritas diecezji odpowiedziała na apel rządowego zespołu zarządzania kryzysowego i postanowiła zamknąć na czas trwania kwarantanny społecznej swoje placówki w Szczecinku i Pile. Od 16 marca zamknięte będą: Bursa Szkolna im. Św. Stanisława Kostki w Szczecinku, Niepubliczne Przedszkole nr 1 w Pile, Niepubliczne Przedszkole nr 2 w Leżenicy. Caritas apeluje, by do tego czasu nie korzystały z usług przedszkoli te dzieci, którym opiekunowie są w stanie zapewnić opiekę.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.