Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: Strona główna
03.07.2018

Droga do samodzielności

IMG_0835.JPG

Uczestnicy  Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Sycewicach w dniach od 09 do 11 maja przebywali w  przepięknym Ośrodku Charytatywnym Dla Dzieci i Młodzieży w Kołobrzegu.  Były to pierwsze tego typu zajęcia wyjazdowe.  Pobyt rozpoczęliśmy  uczestnictwem we mszy świętej, na której dyrektor ośrodka, ksiądz Marcin Wolanin błogosławił wszystkim i życzył miłego wypoczynku, kilkakrotnie podkreślając to w czasie Eucharystii.

03.07.2018

Przełamać bezradność ofiar

plakat_na_strone_ten_zmniejszony.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej realizuje projekt Ministerstwa Sprawiedliwości pn. „Udzielanie pomocy osobom pokrzywdzonym przestępstwem, świadkom oraz osobom im najbliższym w województwie zachodniopomorskim”.

28.06.2018

Dobre jak chleb

IMG_0177.JPG

Najlepsi wolontariusze Szkolnego Koła Caritas w Szkole Podstawowej im. Ratowników Morskich w Dąbkach zostali wyróżnieni tytułem „Dobry jak chleb”. W tym roku są to: Agata Szreiber, Kornelia Kaczkowska i Weronika Zybura.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę

Caritas_DIECEZJI_KOSZALISKO-KOOBRZESKIEJ_logo.png

W nocy 21/22 lipca na poddaszu budynku przy ul. Miłej w Białogardzie wybuchł pożar. Mimo szybkiej i ofiarnej pracy pięciu zastępów straży pożarnej budynek spłonął niemal doszczętnie. Prawdopodobną przyczyną pożaru, jak oceniają strażacy, było zaprószenie ognia.

Budynek, w skład którego wchodziły prywatne nieubezpieczone mieszkania, nie nadaje się do zamieszkania. 11 osób, w tym czworo dzieci, straciło dach nad głową i dorobek życia.

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej uruchomiła konto, na które można wpłacać pieniądze dla pogorzelców - PKO BP S.A. I/O Koszalin 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem "POGORZELCY BIAŁOGARD".