29.03.2018

Śniadanie Wielkanocne dla Seniorów w Świetlicy Caritas

wielksen2.jpg

W Domu Dziennego Pobytu dla Seniorów Caritas w Koszalinie odbyło się uroczyste Śniadanie Wielkanocne. Seniorzy, którzy sami przygotowywali potrawy mieli możliwość miłego spędzenia czasu przygotowując się duchowo do nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Atmosfera była wyjątkowa, wszystkie potrawy bardzo smakowały. Nie zabrakło też zajączka wielkanocnego

29.03.2018

Śniadanie Wielkanocne

SniadanieWielkanocne.jpg

Biskup Edward Dajczak zaprasza wszystkich samotnych, potrzebujących, ubogich, wszystkich którzy pragną ogrzać swoje serce we Wspólnocie Kościoła na Śniadanie Wielkanocne. Śniadanie będzie miało miejsce 1 kwietnia, w Niedzielę Zmartwychwstania w Domu Miłosierdzia Bożego.

28.03.2018

Dlaczego Wielki Tydzień jest Wielki?

Biskup-Dajczak.jpg

Jego Ekscelencja Ksiądz Biskup Edward Dajczak opowiada o "..Wielkiej Tajemnicy przez którą jesteśmy teraz przeprowadzani.".

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• Przekaz1.jpg

Przekaż 1%

Celem Organizacji Pożytku Publicznego Caritas „POMAGAM BLIŹNIEMU” jest działalność charytatywna prowadzona dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej, od poczęcia do naturalnej śmierci. Tym właśnie zajmujemy się na co dzień. Korzystając z ofiar darczyńców i z ofiarowanego 1% podatku pomagamy na terenie całej diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej tym, którym nie powiodło się w życiu.
    Przekazanie 1 procenta podatku to bezpieczna darowizna, ponieważ podlega szczegółowemu rozliczeniu. Ofiarując nam swój 1% mają Państwo pewność, że skorzystają z niego tak jak w ubiegłym roku, chorzy, dzieci z ubogich rodzin, ofiary nieszczęść, biedni i porzuceni

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę