12.09.2017

Darmowa pomoc dla ludzi starszych, chorych i samotnych.

fotolia_80740303.jpgOsoby zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym oraz ich opiekunowie mogą liczyć na pomoc Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, na terenie województwa zachodniopomorskiego. Będą to bezpłatne usługi opiekuńcze.

06.09.2017

Wkręć się w wolontariat

Plakat_wolontariat.jpg

"Wkręć się w wolontariat" - pod tym hasłem Hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie realizuje od września kampanię promującą ideę hospicyjną oraz wolontariat hospicyjny połączony z cyklem szkoleń dla wolontariuszy.

01.09.2017

Ambasadorzy akcji "Tornister pełen uśmiechów"

IMG_0252.JPG

Akcja "Tornister pełen uśmiechów" zanim trafi do potrzebujących dzieci, trafia do serc wielu darczyńców - indywidualnych oraz lokalnych środowisk. W tym roku o dzieciach potrzebujących wsparcia na starcie w nowy rok szkolny pamiętali przedstawiciele Kościoła, władz miejskich, służb mundurowych, mediów, fundacji oraz sportowcy.

28.08.2017

Wycieczka szansą na rozwój

IMG_0210.JPG

Mieszkanki Centrum Kryzysowego „Nadzieja” w Koszalinie odbyły wycieczkę, która może je zainspirować do odkrycia talentów.

Lato sprzyja podróżom, nawet tak niedalekim jak z Koszalina do Darłowa. Dla podopiecznych koszalińskiego Centrum Kryzysowego - matek z dziećmi - taka wycieczka była nie tylko rozrywką, ale może stać się także szansą do rozwoju osobistego.

28.08.2017

Chcą być jak inni sportowcy

IMG_0152.JPG

Podopieczni WTZ Caritas w Sycewicach wzięli udział w II Spartakiadzie Osób Niepełnosprawnych. Impreza zgromadziła 24 sierpnia w na usteckim stadionie OSiR 54 zawodników z 9 ośrodków wychowawczo-opiekuńczych powiatu słupskiego.

– Spartakiada to przede wszystkim integracja. Chodzi o spotkanie i wspólną zabawę. Medale dostaną nie tylko zwycięzcy, ale wszyscy uczestnicy sportowych zmagań – powiedziała Monika Bill, dyrektor DSP w Lubuczewie, współorganizator przedsięwzięcia.