17.04.2019

Aktywny Senior

IMG_4163.JPG

Caritas Diecezji Koszalińsko–Kołobrzeskiej zakwalifikowała się do programu Aktywny Senior, zdobywając w ramach konkursu ogłoszonego przez Caritas Polska fundusze na działania aktywizujące osoby powyżej 60 roku życia. Dotyczy to osób zaproszonych specjalnie do projektu, seniorów związanych z Caritas, aktywnych wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas oraz tych, którzy z powodu starzenia się, choroby, ubóstwa potrzebują pomocy i wsparcia.

16.04.2019

Bus dla Dobrych Mediów

DPP_0500_Easy-Resize.com.jpg

Caritas Diecezji Koszalińsko–Kołobrzeskiej przekazała busa marki Volkswagen fundacji Dobre Media Nowej Ewangelizacji. To jeden z busów, który Caritas diecezji użytkowała do tej pory w ramach działalności wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego. Jak mówi ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas, było to możliwe, ponieważ w ostatnim czasie Caritas pozyskała inne samochody, dzięki którym może wypełniać swoje cele statutowe.

15.04.2019

Śniadania wielkanocne dla samotnych

57321535_2289375254458610_7468526563818995712_n_Easy-Resize.com (1).jpg

W Koszalinie i Słupsku odbędą się świąteczne spotkania przy stole dla ubogich, samotnych, bezdomnych. Ich współorganizatorem jest Caritas Diecezji Koszalińsko–Kołobrzeskiej. Gościom towarzyszyć będą biskupi – Edward Dajczak i Krzysztof Zadarko. Wzorem lat ubiegłych biskup Edward Dajczak zaprasza chętnych – ubogich, samotnych, starszych, utrudzonych – na wspólne śniadanie wielkanocne do Domu Miłosierdzia Bożego w Koszalinie na ul. Monte Cassino 7.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA