30.01.2020

Mały jubileusz WTZ Sycewice

DPP_2564.JPG

30 stycznia Warsztaty Terapii Zajęciowej w Sycewicach świętowały 3. rocznicę istnienia. Nie zabrakło urodzinowego tortu i tanecznej zabawy.

– Pierwszy rok był rozruchowy, kolejne dwa lata dały nam doświadczenie i osiągnięcia, którymi możemy się poszczycić – mówi  Małgorzata Oszmiańska, kierownik WTZ–ów. Według niej największym z nich jest tworzenie zgranego zespołu. – To nie tylko personel, ale także sami uczestnicy WTZ–ów. Prawdopodobnie z tego powodu nasi podopieczni bardzo lubią środy. To dzień, kiedy spotykamy się wszyscy razem w dużej sali i robimy coś wspólnie, np. pieczemy pizzę.

29.01.2020

#1 Poznajmy Caritas - Hospicjum w Darłowie

Hospicjum Darłowo - zdjęcie.jpg

Dom Hospicyjno-Opiekuńczy Caritas im. Bpa Czesława Domina w Darłowie - to miejsce przeznaczone dla ludzi ciężko chorych, cierpiących i umierających (głównie zmagających się z chorobą nowotworową). W naszym Domu przygotowaliśmy 21 miejsc dla chorych. 10 z nich służy opiece hospicyjnej – skierowana jest ona do chorych w terminalnych stanach choroby nowotworowej. Pozostałe miejsca przygotowane są dla innych chorych w stanach przewlekłych i wymagających ciągłej opieki.

15.01.2020

Drzewo Życia - Podziękowania

Drzewo Życia - podziękowanie.jpg

Wielkim sukcesem zakończyła się pierwsza edycja akcji Drzewo Życia dla Rwandy, przeprowadzana przez Szkolne Koła Caritas w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. Zbiórka trwała przez cały grudzień w 28 Szkolnych Kołach Caritas. Wolontariusze wraz z opiekunami organizowali zbiórkę pieniędzy podczas jarmarków, uroczystości, imprez szkolnych oraz wielu innych wydarzeń.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.