14.10.2019

Kolejna edycja akcji "Zapałka nie ogrzeje"

Zapalka_nie_ogrzeje.png

14 października rozpoczęła się kolejna edycja akcji "Zapałka nie ogrzeje". Potrwa ponad miesiąc – do 18 listopada. W tym czasie w różnych miejscach diecezji odbędą się zbiórki na rzecz osób potrzebujących wsparcia w opłatach za ogrzewanie.

11.10.2019

"Dobre Wsparcie" zwycięzcą!

714974_BkbE_DPP_3311_83.jpg

9 października w Brukseli odbył się finał dorocznego konkursu Komisji Europejskiej "RegioStars Awards 2019" na najbardziej innowacyjne projekty unijne. W kategorii zwalczania nierówności i ubóstwa w Unii Europejskiej zwyciężył program "Dobre Wsparcie", którego pomysłodawcą jest Fundacja Nauka dla Środowiska związana z Politechniką Koszalińską, zaś partnerem realizującym go na terenie diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej – diecezjalna Caritas. Podobnie, na terenie archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej realizuje go Caritas archidiecezjalna. Partnerami programu są nadto województwo zachodniopomorskie i Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej.

11.10.2019

Zmiana terminu spotkania formacyjno-organizacyjnego dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas

71896121_2616901898372609_8707782803770572800_n.jpg

Szanowni Katecheci, Drodzy Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas.

Przepraszamy za zmianę terminu spotkania formacyjno-organizacyjnego dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas, które miało odbyć się 9 i 10 października br.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.