15.03.2020

Komunikat

Komunikat ogólny.jpg

W trosce o zapobieganie rozprzestrzeniania się COVID-19 (tzw. koronawirusa) na podstawie rozporządzenia Dyrektora Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej z dn. 14 marca 2020r. ustala się co następuje:

13.03.2020

Pomoc dla Seniorów

89966021_2962814847114644_5297449960382398464_n.png

Zwracamy się z prośbą do wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i pełnoletnich wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas, a także ludzi dobrej woli, aby w tym szczególnym czasie świadczyć pomoc osobom starszym i chorym, którzy najbardziej są narażeni na zachorowanie koronawirusem SARS-CoV-2. Lęk przed koronawirusem dotyka najbardziej osoby starsze, które mogą się bać wyjść po zakupy czy apteki. Pokażmy naszym starszym sąsiadom, że nie są sami. Caritas diecezjalna przyłącza się i zachęca do akcji plakatowej (plakat w załączniku), aby w miejscach zamieszkania osób starszych wywiesić plakat, wpisać numer telefonu wolontariusza bądź osoby odpowiedzialnej za rejon świadczenia pomocy i przykleić w widocznym miejscu. Zachęcamy parafie do przekazania owej informacji podczas ogłoszeń parafialnych bądź poprzez social media.

12.03.2020

Jak nie dać się wypaleniu zawodowemu?

IMG_0163.JPG6 marca w WTZ–ach Caritas w Sycewicach odbyło się szkolenie dla terapeutów. Wzięli w nim udział nie tylko pracownicy Caritas, lecz również terapeuci z innych placówek. Łącznie w szkoleniu uczestniczyło 30 osób. Podczas zajęć podjęto temat przeciwdziałania wypaleniu zawodowemu oraz współpracy z rodzicami, opiekunami i podopiecznymi warsztatów terapii zajęciowej.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.