18.06.2018

Ślub naszych pracowników

35520569_1837603386302468_692086988513214464_n.jpg

W minioną sobotę 16.06.2018r. odbył się ślub Sandry Sulikowskiej i Mateusza Kaczmarka, pracowników Caritas. Nowożeńcom życzymy Bożego błogosławieństwa i długich lat życia!

15.06.2018

Dyrektorzy oddziałów Caritas w Koszalinie

CP.jpg

12-14 czerwca Koszalin gościł dyrektorów oddziałów diecezjalnych Caritas z całej Polski. Towarzyszył im ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, bp Wiesław Szlachetka –przewodniczący komisji charytatywnej KEP, a także biskup koszalińsko-kołobrzeski Edward Dajczak. Gospodarzem spotkania był ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej.

15.06.2018

Z Grodna do Kołobrzegu

IMG_9040.JPG

4 czerwca , 47 dzieci z parafii pw. Najświętszego Odkupiciela w Grodnie przybyło na 2 tygodnie do kołobrzeskiego ośrodka Caritas pw. Aniołów Stróżów. To już kolejna wizyta polonijnych dzieci w diecezjalnych ośrodkach Caritas.

Kolonia dofinansowana jest przez Kancelarię Senatu w ramach zadania publicznego opieki nad Polonią i Polakami za granicą.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę