19.02.2018

Rocznica WTZ-ów

IMG_3144.JPGWe wtorek 13 lutego w Gminnym Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy Caritasowskie WTZ-y obchodziły rocznicę powstania. Razem z 25 podopiecznymi placówki oraz ich rodzinami, rocznicę świętowali przedstawiciele Caritas, samorządu, organizacji społeczno-opiekuńczych, a także kadra.

19.02.2018

Dzień Chorego w hospicjum

KAZ_0427.JPGZ okazji XXVI Światowego Dnia Chorego w hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie 11 lutego odbyła się Msza św. połączona z  sakramentem namaszczenia chorych oraz spotkanie przy wspólnym stole. Przewodniczył jej ks. dr Wojciech Wójtowicz, rektor Wyższego Seminarium Duchownego w Koszalinie, a koncelebrował dyrektor placówki ks. Krzysztof Sendecki.

07.02.2018

Wielkopostna Zbiórka Żywności

tak_pomagam.jpgW dniach 9-10 marca pod hasłem „TAK, POMAGAM” ruszy wielkopostna zbiórka żywności organizowana przez Caritas. Celem akcji jest pozyskanie artykułów spożywczych, które posłużą do przygotowania świątecznych paczek dla ubogich oraz na potrzeby placówek Caritas. Zbiórka będzie przeprowadzona w hipermarketach sieci handlowych Biedronka, Lewiatan, Polo Market.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.