26.04.2019

75. Tydzień Miłosierdzia

75TM2019_1250x525_strglowna.jpg

W najbliższą niedzielę, 28 kwietnia obchodzimy Niedzielę Miłosierdzia Bożego – święto patronalne Caritas. Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim formacja – budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień. Służą także prezentacji pracy, jaką różne organizacje charytatywne wykonują na polu pomocy charytatywnej i są zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia.
Materiały liturgiczne opracowane na Tydzień Miłosierdzia: 75. Tydzień Miłosierdzia -  materiały

21.04.2019

Śniadanie wielkanocne w Słupsku

DPP_0675.JPG

W Słupsku w Niedzielę Zmartwychwstania odbyło się śniadanie wielkanocne dla ubogich i samotnych. Do restauracji Młyn Słupski, zaprosił ich biskup Krzysztof Zadarko oraz Caritas diecezji. Obecni byli także wiceprezydent Słupska Marek Goliński, dyrektor Caritas ks. Tomasz Roda, słupscy proboszczowie.

17.04.2019

Wielkanoc w świetlicy

DPP_0529.JPG

Wielkanocna uczta w koszalińskiej świetlicy Caritas dla dzieci odbyła się kilka dni przed świętami, 17 kwietnia. Wzięło w niej udział 80 osób – podopieczni placówki wraz z rodzicami, rodzeństwem, opiekunami.  Fizycznie nie będziemy mogli spotkać się w same święta, a zależało nam, żeby przeżyć razem takie świętowanie – mówi wychowawca Kasandra Żmuda. – To dlatego, że jesteśmy bardzo zżyci, przecież bywa że dzieci w tygodniu spędzają tu więcej czasu niż we własnym domu.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA