23.03.2020

Zanurzeni w miłości

zwm2.jpg

22 marca Caritas oraz Fundacja SMS z Nieba zainaugurowały ogólnopolską akcję pn. "Zanurzeni w miłości", polegającą na zbiórce funduszy na zakup respiratorów dla szpitali w Polsce. Na jeden respirator potrzeba ponad 100 tys. złotych. Pierwszym szpitalem, który otrzyma taki sprzęt, jest placówka w Koszalinie. W ciągu pierwszych godzin trwania akcji darczyńcy wpłacili wystarczającą kwotę, by pierwsze urządzenie zakupić. Trwa zbiórka na kolejne, a szpitale, które zostaną nimi obdarowana, będą sukcesywnie ogłaszane przez organizatorów na stronie akcji.

19.03.2020

30–lecie Caritas diecezji

unnamed-2.jpg

19 marca w uroczystość św. Józefa, Caritas diecezji obchodzi 30–lecie działalności. Jak zaświadcza ks. Tomasz Roda, jej dyrektor, jubileuszowy dzień rozpoczęto w koszalińskiej centrali modlitwą, składając Panu Bogu dziękczynienie za Caritas diecezji.

15.03.2020

Wolontariat kryzysowy

WOLONTARIAT KRYZYSOWY.jpg

Informujemy, że od poniedziałku od godziny 9:00 Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej rozpoczyna działania wolontaryjne wobec stanu zagrożenia epidemicznego dla ludzi starszych i chorych będących w grupie ryzyka zakażenia. Zachęcamy ludzi dobrej woli, wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas, do włączenia się w pomoc osobom potrzebującym.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.