14.02.2020

Dzieci seniorom

DPP_2696.JPG

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Dąbkach oraz wolontariusze Szkolnego Koła Caritas w ostatnich dniach stycznia gościli w Domu Seniora w Wiekowie. Spotkali się z mieszkańcami ośrodka na wspólnym kolędowaniu. Przy akompaniamencie gitarowym Lidii Urbańskiej świątecznie zabrzmiały znane kolędy i pastorałki.

03.02.2020

Kamienica Rodzinna w Wałczu już w kwietniu

DPP_2630.JPG

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej we współpracy z władzami Wałcza przygotowuje  mieszkanie chronione. Budynek z lat 30. ubiegłego wieku mieści się w centrum miasta przy ul. Okulickiego 22 i składa z dwóch pięter. Prace remontowe mają zakończyć się w kwietniu. Lokale będą przeznaczone dla 4 samotnych kobiet z dziećmi.

31.01.2020

„Dobre Wsparcie - system lokalnych usług społecznych" - likwidowanie barier architektonicznych

1.png

Caritas Diecezji realizuje program „Dobre Wsparcie - system lokalnych usług społecznych", który oferuje uczestnikom remont mieszkania, w postaci likwidowania barier architektonicznych, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie osobom niepełnosprawnym.

W 2019 roku wyremontowaliśmy mieszkanie pana Jana z Białogardu oraz pana Stanisława z Redlina.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.