Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej :: Strona główna
24.07.2018

Informacje z Środowiskowego Domu Samopomocy w Pile

zakoczenie_roku_terap.__3.JPG

Mimo że dla pracowników Środowiskowego Domu Samopomocy w Pile rozpoczął się okres urlopowy, koniec czerwca był przepełniony ważnymi wydarzeniami nie tylko dla nich, ale i dla uczestników.

23.07.2018

Apel o pomoc pogorzelcom

Caritas_DIECEZJI_KOSZALISKO-KOOBRZESKIEJ_logo.png

W nocy 21/22 lipca na poddaszu budynku przy ul. Miłej w Białogardzie wybuchł pożar. Mimo szybkiej i ofiarnej pracy pięciu zastępów straży pożarnej budynek spłonął niemal doszczętnie. Prawdopodobną przyczyną pożaru, jak oceniają strażacy, było zaprószenie ognia.

Budynek, w skład którego wchodziły prywatne nieubezpieczone mieszkania, nie nadaje się do zamieszkania. 11 osób, w tym czworo dzieci, straciło dach nad głową i dorobek życia. Obecnie przebywają w hotelu Białogardzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

18.07.2018

Pomoc dla pani Izy

IMG_0677.JPG

Uczniowie, ich rodzice i nauczyciele oraz wszyscy, których poruszył apel o wsparcie leczenia koszalińskiej nauczycielki Izabeli Karpy, przygotowali kilkugodzinną imprezę charytatywną.

Występy klaunów, tancerzy i sportowców, atelier historyczne, potańcówka w rytmie disco polo, giełdy, aukcje i stoiska z pysznościami – 14 lipca na boisku Szkoły Katolickiej w Koszalinie nie można się było nudzić.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę

Caritas_DIECEZJI_KOSZALISKO-KOOBRZESKIEJ_logo.png

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej uruchomiła konto, na które można wpłacać pieniądze dla pogorzelców - PKO BP S.A. I/O Koszalin 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem "POGORZELCY BIAŁOGARD".