19.06.2018

"Mały Książę" w Pile

PRZEDSTAWIENIE_MAY_KSI_3.jpg

23.05.2018 r. uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy CARITAS w Pile i Warsztatów Terapii Zajęciowej z Leżenicy   uczestniczyli
w spektaklu pt.: ”Mały Książe”. Aktorzy, którymi byli uczniowie klas specjalnych Szkoły Przysposabiającej do Pracy i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile  przedstawili postać Małego Księcia.

19.06.2018

Festiwal Organizacji Pozarządowych

fop1.jpg

16 czerwca Caritas zaprezentował się na Koszalińskim Festiwalu Organizacji Pozarządowych, który jak co roku odbył się przy okazji Dni Koszalina.

Otwarto kilkadziesiąt stoisk, na których wystawiały się organizacje społeczne, kulturalne, turystyczne, sportowe i działające w zakresie ochrony zdrowia.

18.06.2018

Misja miłości SKC

IMG_9573.JPG

15 czerwca w Koszalinie odbyła się doroczna pielgrzymka Szkolnych Kół Caritas. Spotkanie zgromadziło blisko 900 osób - najpierw w kościele pw. Ducha Świętego w Koszalinie, a potem na placu pod amfiteatrem, gdzie wyruszyli z transparentami, flagami i okrzykami, że lubią pomagać.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę