05.04.2018

Okno życia w Szczecinku

oknozycia1.jpg

15 kwietnia 2018 r. o godzinie 16:00 odbędzie się otwarcie i poświęcenie przez Biskupa Edwarda Dajczaka, Okna Życia Caritas w Szczecinku.

03.04.2018

140 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

IMG_3518.JPG

W koszalińskim Domu Miłosierdzia Wielkanoc świętowało 140 osób. Goście wzięli udział we Mszy św. a potem zasiedli do wielkanocnego śniadania razem z pasterzem diecezji bp. Edwardem Dajczakiem.

To już tradycja, że poranek wielkanocny jednoczy przy świątecznym stole ludzi ubogich, bezdomnych i samotnych z Koszalina oraz tych, którzy chcą im towarzyszyć - bp. Dajczaka, ks. Tomasza Rodę, dyrektora Caritas oraz gospodarzy miejsca - ekipę i przyjaciół Domu Miłosierdzia z ks. Radosławem Siwińskim na czele.

Wielkanocne spotkanie rozpoczęła poranną Mszą św. w kaplicy domu. Następnie wszyscy zostali zaproszeni do elegancko zastawionych stołów, ponieważ, jak podkreśla biskup, ważna jest sama forma przyjęcia Gości - w Domu Miłosierdzia zostali podjęci jak w restauracji: przy kilkuosobowych stołach, na których stanęły potrawy własnej roboty: staropolski żurek, mięsne pieczenie oraz chleb z niedawno otwartej piekarni Bożego Miłosierdzia

29.03.2018

Życzenia Wielkanocne

C_kartka_wielkanoc_mail.gif

Niech Zmartwychwstały Chrystus obudzi w nas to, co jeszcze uśpione, ożywi to, co już martwe. Niech światło Jego słowa prowadzi nas przez życie do wieczności.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• Przekaz1.jpg

Przekaż 1%

Celem Organizacji Pożytku Publicznego Caritas „POMAGAM BLIŹNIEMU” jest działalność charytatywna prowadzona dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej, od poczęcia do naturalnej śmierci. Tym właśnie zajmujemy się na co dzień. Korzystając z ofiar darczyńców i z ofiarowanego 1% podatku pomagamy na terenie całej diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej tym, którym nie powiodło się w życiu.
    Przekazanie 1 procenta podatku to bezpieczna darowizna, ponieważ podlega szczegółowemu rozliczeniu. Ofiarując nam swój 1% mają Państwo pewność, że skorzystają z niego tak jak w ubiegłym roku, chorzy, dzieci z ubogich rodzin, ofiary nieszczęść, biedni i porzuceni

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę