Groźna cyberprzestrzeń

IMG_5210.JPG

Dzieci i młodzież ze świetlicy Caritas miały szansę przełamać lęk przed policyjnym mundurem. 6 czerwca - w ramach kampanii dotyczącej zjawiska hejtingu w internecie - do placówki przybyła z wizytą st. posterunkowy Maria Czajkowska z Komendy Miejskiej Policji w Koszalinie. Zapoznała dzieci z formami cyberprzemocy, na które mogą się natknąć w wirtualnym świecie, a na przykładach z instruktażowych filmików wyjaśniła zagrożenia związane z cyberprzestępstwami.

13.06.2017

Wspomnieć dawne gry i zabawy

IMG_7071.JPG

Uczniowie z Żukowa przypomnieli pacjentom darłowskiego hospicjum, jak dawniej wyglądały podwórkowe obyczaje.

W hospicjum im. Bp. Czesława Domina w Darłowie co rusz zjawiają się dzieci, które próbują oderwać myśli chorych od cierpienia i skierować je na coś wesołego. To efekt spotkania w styczniu br. w Urzędzie Gminy Sławno, kiedy to wolontariusze hospicjum mogli zaprezentować przed urzędnikami oraz dyrektorami szkół i prezesami lokalnych stowarzyszeń, na czym polega życie w hospicjum oraz opowiedzieć o wolontariacie i akcjach. Na efekty nie trzeba było długo czekać, obecnie wciąż pojawiają się propozycje przyjazdu do hospicjum grup dzieci i młodzieży z jakąś inicjatywą.

Pierwszy Integracyjny Piknik Wędkarski

IMG_7063.JPG

Uczestnicy sycewickich WTZ odkryli, jaką przyjemnością jest wędkowanie pod okiem doświadczonych kolegów.

9 czerwca na sycewickim stawie odbył się Pierwszy Integracyjny Piknik Wędkarski. Rozpoczęło go krótkie szkolenia, podczas którego uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej w Sycewicach zostali poinstruowani o sposobach i technikach wędkowania oraz o ochronie ryb. Wspierali ich doświadczeni wędkarze z koła PZW Sycewice. Starsi koledzy po kiju zadbali o każdy szczegół: zanęty, przynęty, wędziska oraz dostęp do wody.
- Cieszymy się, że mogliśmy wywołać uśmiech na twarzach naszych koleżanek i kolegów z WTZ. Okazali się bardzo pojętnymi uczniami, a ewentualne braki nadrabiali zaangażowaniem i determinacją - podkreślał Janusz Raczyński, prezes sycewickiego Koła PZW.

12.06.2017

Z przyjaciółmi i dzięki nim

IMG_7046.JPG

W niedzielę 11 czerwca mieszkanki Centrum Kryzysowego dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi w Koszalinie otworzyły bramę swojej placówki. Wzorem zeszłego roku zaprosiły koszalinian na II Festyn Rodzinny, który odbył się na podwórzu Domu "Nadzieja".

- Otworzyliśmy bramę i chcemy, by był to dzień spotkania z mieszkańcami miasta. Wzięliśmy pod uwagę potrzeby mieszkańców naszego osiedla, rodzin z dziećmi, dlatego nasz program skierowany jest szczególnie do najmłodszych - powiedziała Sylwia Noga z CK.

12.06.2017

Matko, ślubujemy!

IMG_7030.JPGWolontariusze Caritas zawierzali charytatywne sprawy diecezji Matce Bożej w Fatimie.

Diecezjalna pielgrzymka wolontariuszy po sanktuariach Europy stała się okazją do budowania wspólnoty Caritas w szerszym, niż niewielki parafialny zespół, gronie.

9 czerwca 54 pielgrzymów wróciło do domów po dwutygodniowej wędrówce duchowej. Ich celem była Fatima i inne maryjne sanktuaria Europy.