Koła koronkowe

kk.jpgWolontariusze darłowskiego hospicjum Caritas zawiązali pierwsze koło koronkowe. Na datę inauguracji modlitewnej inicjatywy wybrali datę 15 lutego, czyli 43. rocznicę śmierci bł. ks. Michała Sopoćko, Apostoła Bożego Miłosierdzia.  Chcą modlić się za hospicjum, chorych i ich rodziny.

Zakręć się dla hospicjum

Ulotka_Caritas_A3_350_szt_ZakrcSie.jpgRuszyła akcja Szkolnych Kół Caritas, które jak co roku w Wielkim Poście, zwracają uwagę swoich rówieśników na ludzi cierpiących w hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie.

19.02.2018

Wolontariat pokoju i miłości dla Betlejem

20180131_163544.jpgW dniach 29.01-09.02  dziewięcioro uczniów Szkolnego Koła Caritas działającego przy V LO w Koszalinie wzięło udział w pilotażowym projekcie Caritas - pracowało w sierocińcu polskich elżbietanek w Betlejem.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.