17.09.2015

Ogólnopolski Jubileuszowy Zjazd SKC

20150913_100902.jpgPierwsze Szkolne Koło Caritas powstało w Rzeszowie. Dlatego właśnie tam obchodzono 20 jubileusz powołania SKC.
12 września ok. 2500 członków SKC wraz ze swoimi opiekunami przybyło do Rzeszowa z 23 diecezji w Polsce. Z diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej pojechało 21 wolontariuszy: 8 z ZSP w Sławoborzu z opiekunką Ewą Horanin, 8 z ZS w Jarosławcu z opiekunką Władysławą Dudzińską i 1 uczeń z Gimnazjum w Gościnie.

16.09.2015

Zapałka nie ogrzeje

zapa-1.jpgPrzygotowując się do okresu jesienno – zimowego, który jest najtrudniejszy dla osób bezdomnych, samotnych i potrzebujących Caritas kolejny raz organizuje akcje zbiórki środków finansowych na zakup opału dla potrzebujących. Zapraszamy Caritas Parafii i Szkolne Koła Caritas do zaangażowania się w tą formę pomocy.

09.09.2015

Pomożemy uchodźcom

kopia_z_CDKKuchodcy-1.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej od dłuższego czasu prowadzi namysł i rozmowy, jak pomagać uchodźcom, którzy być może zagoszczą na naszych ziemiach.
- To oczywiste, że odpowiadamy na apel papieża Franciszka oraz przewodniczącego eipskopatu Polski abp. Stanisława Gądeckiego, którzy zaapelowali, żebyśmy jako chrześcijanie przyjęli uchodźców do naszych parafii i instytucji - deklaruje dyrektor Caritas diecezjalnej ks. Tomasz Roda.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.