08.10.2015

Dni Formacyjne SKC

df.JPGZaczynając nowy rok formacyjny, zapraszamy wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz wszystkich zainteresowanych tematyką wolontariatu i założeniem nowego Koła Caritas,
na Dni Formacyjne, które odbędą się w Zespole Szkół im. Bohaterów Oflagu IID w Bornem Sulinowie.

06.10.2015

Bez modlitwy nie da się służyć

IMG_6750.JPGW siedzibie Caritas w Koszalinie wyremontowano kaplicę. Remont kaplicy i zakrystii trwał wiele miesięcy, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej ks. Tomasz Roda cieszy się, że centrala diecezjalnej Caritas otrzymała miejsce, gdzie będzie można czerpać siły duchowe. - Wreszcie mamy miejsce, gdzie w godny sposób możemy sprawować sakramenty - powiedział ks. Roda. - Nasza praca nie będzie miała sensu, jeśli nie będzie zakorzeniona w źródle miłosierdzia, w samym Bogu. Dlatego tak ważne jest, by w tym domu było miejsce sprawowania sakramentów i stałej obecności Jezusa Eucharystycznego w Najświętszym Sakramencie.

30.09.2015

Caritas w Białej działa już od roku

IMGP2832._.jpgW niedzielę 27 września parafia pw. Wszystkich Świętych w Białej przeżywała szczególną uroczystość – 1. rocznicę powołania Parafialnego Zespołu Caritas. Równolegle z nim powstało Szkolne Koło Caritas, działające przy szkole podstawowej w Białej.
Uroczystej Mszy św. przewodniczył dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej ks. Tomasz Roda. Oprócz licznie zgromadzonych parafian, w Eucharystii uczestniczyli wszyscy Ci którzy, w różny sposób wspomagali działania podejmowane przez PZC.

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.