04.05.2015

Program pomocy żywnościowej FEAD

Flag_of_Europe.svg.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej informuje o nie przystąpieniu do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (FEAD) w roku 2015, który realizowany byłby od maja 2015r. Powyższa decyzja podyktowana jest stanowiskiem Dyrektora Caritas Polska ks. Mariana Subocza, który nie mógł wyrazić zgody na warunki jakie przedstawiło Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej wobec diecezjalnych Caritas. Stanowisko Caritas Polska przedstawione w MPiPS jest niezmienne i wyraża zainteresowanie realizacją pomocy żywnościowej w dalszych pracach nad zmianami do wytycznych do programu FEAD na lata 2015-2020. Należy zauważyć, że trwające prace nad zmianą wytycznych nie dają na chwilę obecną gwarancji uwzględnienia wielokrotnie prezentowanych przez Caritas Polska najistotniejszych uwag.

03.05.2015

Świece wigilijnego dział pomocy dzieciom

wieca_wigilijne_dzieo_pomocy.jpgInformujemy, że do 15 maja br., czekamy na aktualizację zamówień, co do ilości świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom 2015. Prosimy również o uwagi i sugestie, dotyczące dostawy świec do Parafii. Przypominamy, że nie przyjmuje zwrotów świec. Wszystkie informacje prosimy kierować do pani Agnieszki Filipczuk - afilipczuk@caritas.pl lub telefonicznie 94 342 36 90.

20.04.2015

25-lat działalności Caritas DKK

2015-04-26_15.55.50.jpgZ okazji jubileuszu 25-lecia Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej w centrali placówki odbyła się konferencja prasowa poświęcona jej dokonaniom przez ostatnie ćwierćwiecze.

W konferencji uczestniczyli dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda, bp Krzysztof Zadarko, ks. Krzysztof Sendecki, dyrektor hospicjum im. bp C. Domina w Darłowie oraz Ewa Horanin, reprezentująca Szkolne Koła Caritas

Możesz pomóc!
  • Projekt bez tytułu (1).png

Pomóżmy potrzebującym dzieciom z Białorusi, Litwy    i Ukrainy.

Jeżeli Twoja parafia nie uczestniczy w akcji Tornister pełen uśmiechów, lub nie masz czasu zrobić wyprawki, to możesz wpłacić równowartość 20 zł: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem: Tornister.

Bądź uśmiechem dziecka !

• Projekt bez tytułu (3).png

Włącz się do akcji Kromka Chleba dla Sąsiada.

Celem akcji jest uwrażliwienie parafian na ludzi biednych, zachęcenie ich do dzielenia się z potrzebującymi oraz pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne  i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.

Możesz wesprzeć działania wspierające samotnych i ubogich seniorów wpłacając na konto CARITAS : 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem KROMKA

• Projekt bez tytułu (5).png

Pomóż zorganizować niezapomniane wakacje dla dzieci z Ukrainy.

Na Ukrainie wiele dzieci spędza wakacje w domu. Brak środków jest dla nich przeszkodą w skorzystaniu z przerwy od szkoły i „oderwaniu się” od trudów codzienności. Akcja Caritas istnieje po to, by dzieci mogły skorzystać z wyjazdu do pięknych zakątków Polski i zdobyć wspaniałe wakacyjne wspomnienia. Możesz pomóc wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas: 82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem WAKACJE.