17.08.2015

Mieszkanie chronione w Wałczu

www.jpgW jednej z wałeckich kamienic powstanie mieszkanie chronione. Nad projektem pracują Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej oraz Miasto Wałcz. W piątek 14 sierpnia dyrektor diecezjalnej Caritas ks. Tomasz Roda i burmistrz Bogusława Towalewska podpisali umowę o współpracy. - To nam pomoże rozszerzyć działania Caritas o nowy projekt - cieszy się z nowej inicjatywy ks. Roda. Również wałecka burmistrz jest zadowolona z podpisania umowy. Jak mówi, trzeba współpracować tam, gdzie idzie o ludzi wykluczonych społecznie, a Caritas jest dla niej partnerem wiarygodnym.

12.08.2015

Modernizacja mieszkań chronionych

WSPPRACA.JPGCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej oraz Miasto Wałcz w ramach projektu pn. „modernizacja mieszkań chronionych” realizuje przedsięwzięcie mające na celu modernizację budynku usytuowanego przy ul. Okulickiego 22 w Wałczu oraz przystosowanie pomieszczeń pod mieszkanie chronione.
Środki na realizację projektu wnioskowane będą z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

10.08.2015

Zabawa z Caritas

100_3873.JPGCzas wakacji w Caritasie zaowocował kolejna atrakcją dla dzieci. Tym razem była to wycieczka do  Heide Parku - znanego parku rozrywki k/ Hamburga.
W wycieczce wzięli udział laureaci wiosennego konkursu Caritas pt. "Współczesny samarytanin" z Koszalina, Sianowa, Szczecinka, Jastrowia oraz podopieczni koszalińskiej  świetlicy środowiskowej Caritas. Łącznie z wycieczki skorzystało 18 dzieci.
Pod okiem opiekunów dzieci jeździły górskimi kolejkami, karuzelami, szynowymi łódkami. Zabawa - np. jazda do góry nogami - budziła wiele emocji, dzieci zapewne długo nie zapomną ekscytujących wrażeń.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA