30.09.2015

Caritas w Białej działa już od roku

IMGP2832._.jpgW niedzielę 27 września parafia pw. Wszystkich Świętych w Białej przeżywała szczególną uroczystość – 1. rocznicę powołania Parafialnego Zespołu Caritas. Równolegle z nim powstało Szkolne Koło Caritas, działające przy szkole podstawowej w Białej.
Uroczystej Mszy św. przewodniczył dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej ks. Tomasz Roda. Oprócz licznie zgromadzonych parafian, w Eucharystii uczestniczyli wszyscy Ci którzy, w różny sposób wspomagali działania podejmowane przez PZC.

30.09.2015

Zgłoszenia do IX Zbiórki Żywności

tak_pomagam.jpgDo dnia 22 października br. prosimy o zgłoszenia chętnych Caritas Parafii do adwentowej zbiórki żywności.

Termin zbiórki 11-12 grudnia 2015r. piątek godz. 14.00 – 20.00, sobota godz. 10.00–20.00.

Do zbiórki żywności można zgłaszać sklepy sieci handlowych Biedronka, POLOmarket, LEWIATAN. Zgłoszenie dostępne jest na stronie www.koszalin.caritas.pl  w zakładce do pobrania.

Osoba do kontaktu Agnieszką Filipczuk e-mail: afilipczuk@caritas.pl lub tel. 94 342 36 90.

28.09.2015

Spotkanie opiekunów SKC

IMG_6520.JPG26 września odbyło się w centrali Caritas spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Wzięło w nim udział 28 nauczycieli i katechetów z całej diecezji.
Jednym z jego celów było powołanie rady programowej SKC. - Szkolne Koła Caritas funkcjonują w różnych rejonach diecezji, w związku z tym podejmują nieraz odmienne zadania. Zależy nam, żeby opiekunowie proponowali swoim wolontariuszom takie akcje, które będą odpowiednie dla ich środowisk.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA