05.11.2015

Ruszyła akcja "Zapałka nie ogrzeje"

IMG_9168.JPGNajwięcej wolontariuszy Caritas dyżurowało na cmentarzach i przy kościołach 1 listopada. Jednak cała akcja rozpoczęła się już 28 października, a zakończy 23 listopada.
Co roku coraz więcej kół przystępuje do "Zapałki". W tym roku zaangażowało się w nią 65 parafii z terenu naszej diecezji. Do rąk wolontariuszy trafiło 37 tysięcy pudełek zapałek.  Jednak do ich zadań należy nie tylko zebranie datków, ale też wytypowanie tych rodzin, które najbardziej potrzebują pomocy w dogrzaniu domów.
Organizatorzy cieszą się, że kampania Caritas po czterech latach wrosła w diecezjalny krajobraz na dobre. - Już docierają do nas zgłoszenia, że ludzie chętnie składają datki do puszek i potrzeba więcej pudełek zapałek - powiedziała w ostatni poranek października Agnieszka Filipczuk, koordynatorka Caritas.

31.10.2015

Seniorzy sprzątają mogiły kapłanów

senior4.jpg

Kwitną zniczami
ciemne chodniki.
Jesienne kwiaty,
błędne ogniki
palą się znicze.

Dziesiątki, setki,
tysiące zniczy...
Nikt ich nie zliczy...

Przechodzą ludzie,
schylają głowy.
Wśród żółtych liści
listopadowych
palą się znicze...

Danuta Wawiłow "Znicze"

28.10.2015

X Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

2904-2015-W-zaproszenie_na_x_pielgrzymke_oso-219408.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej organizuje wyjazd na X Ogólnopolską Pielgrzymkę Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która odbędzie się w dniu 14 listopada 2015 r. Zapisy i zgłoszenia u Pani Agnieszki Filipczuk w sekretariacie Caritas przy ul. Ks. Bpa Czesława Domina 8 w Koszalinie.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA