03.12.2015

Poszukujemy wolontariuszy na grudniowe akcje

caritas2_-_www.JPGZapraszamy mieszkańców Koszalina, by podarowali nam 1 godzinę pracy na rzecz biednych, chorych, samotnych, potrzebujących - apeluje ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołorzeskiej.
Wolontariusze są potrzebni do wsparcia trzech akcji: świątecznej zbiórki żywności, "Pustej choinki" oraz Wigilii dla samotnych i bezdomnych.
Zbiórka żywności to akcja pod hasłem "Tak, pomagam". Odbędzie się 11-12 grudnia w sklepach sieci Biedronka, Lewiatan i PoloMarket. Wolontariusze są potrzebni do zbierania żywności w sklepach oraz czuwania nad młodzieżą, która włączy się w zbiórkę. Potrzebne są także osoby, które potem zebraną żywność posegregują i przygotują z niej paczki świąteczne. Przydałaby się także osoba z samochodem dostawczym, która pomoże przewozić żywność ze sklepów do magazynu.

02.12.2015

Znów na "Narty z Caritas"

zimowisko-5.jpgRuszyły zapisy na zimowisko „Narty z Caritas”. To już druga po zeszłorocznej edycja zimowych wakacji dla najmłodszych.
Zimowisko zostanie odbędzie się w okolicach Zakopanego: w Białym Dunajcu oraz Murzasichle.

Oferta jest skierowana do dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 18 lat.
Skorzysta z niej 150 osób podczas trzech turnusów:

- 23-31 stycznia 2016 r. - dla uczniów z województwa wielkopolskiego (w Murzasichle)

- 31 stycznia -  7 lutego - dla uczniów z województwa zachodniopomorskiego (w Białym Dunajcu)

- 14 - 22 lutego - dla uczniów z województwa pomorskiego (w Białym Dunajcu)

27.11.2015

Tablica dla świetlicy

caritas_tablica.jpg

Podopieczni koszalińskiej Świetlicy Profilaktyczno-Wychowawczej zostali wyróżnieni przez ogólnopolską Caritas.

Grupa dzieci pod okiem opiekunki Anny Cherbetko wzięła udział w ogólnopolskim konkursie Caritas pt. "Kim jest dla mnie wolontariusz Caritas?". Zadanie polegało na przygotowaniu pracy zespołowej w wybranej technice. Nasi diecezjanie zaprezentowali pracę plastyczną. - Bardzo cieszymy się z wyróżnienia - nie ukrywa radości Anna Cherbetko. - Pracowaliśmy nie tylko w grupie, ale też dzieci, które przystąpiły do zadania, były mocno zróżnicowane wiekowo.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA