15.01.2015

Caritas Academia

wolontariat.jpgTrwają formacyjne spotkania w Caritas Diecezji przy ul. Domina 8 w Koszalinie. Celem spotkań jest zagospodarowanie kapitału ludzkiego w postaci szeroko rozumianego wolontariatu, który jest określonym potencjałem Parafialnych Zespołów Caritas i diecezjalnej Caritas (np: wychowawcy na wypoczynek zimowy i letni, ludzie dobrej woli w opiece nad ludźmi starszymi i chorymi, nauczyciele poświęcający czas na wyrównywanie szans dzieci z ubogich rodzin, fachowcy świadczący bezinteresownie pomoc najbardziej potrzebującym, etc).

13.01.2015

Wyłoniono wykonawcę na świadczenie usług cateringowych

W związku z realizacją zadania "Dożywianie osób samotnych i bezdomnych" Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej wyłonił Restaurację Egipt przy ul. Wojska Polskiego 1B, 76-032 Mielno na świadczenie usług cateringowych.

Pozostałym oferentom dziękujemy za złożenie ofert.

13.01.2015

Sprawozdanie ze zbiórki publicznej

SPRAWOZDANIE ZE ZBIÓRKI PUBLICZNEJ przeprowadzonej przez Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej na podstawie decyzji nr 175/2014 wydanej dnia 18 marca 2014 r. przez Ministra Administracji i Cyfryzacji

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę