15.06.2015

Znad morza do Tatr śladami Św. Jana Pawła II

polanw_wycieczka.jpgW dniach 07-13.06.2015r. odbyła się wycieczka Wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Polanowie. 52 dzieci wraz z opiekunami udało się na wycieczkę do Zakopanego śladami Św. Jana Pawła II. Uczestnicy, w drodze do Białego Dunajca, wzięli udział w lekcji historii w Państwowym Muzeum Auschwitz – Birkenau w Oświęcimiu.

10.06.2015

Tornister Pełen Uśmiechu

tornister_pelen_usmiechow_krok1.JPGAkcja Tornister Pełen Uśmiechu to kolejne działanie Caritas w Polsce skierowane do dzieci i młodzieży, które nie byłoby możliwe bez udziału ludzi dobrej woli i otwartego serca.

Celem akcji jest zwiększenie szans edukacyjnych i wyrównanie barier poprzez wypełnienie tornistrów w wyprawkę szkolną właśnie przez ludzi dobrej woli. Przygotowane w ten sposób wyprawki pod koniec wakacji trafią do potrzebujących dzieci.

09.06.2015

Konkurs jubileuszowy Caritas rozstrzygnięty

wsp-sam1wyciete.jpgJubileusz 25-lecia powołania do istnienia diecezjalnej Caritas stał się okazją do rozpisania konkursu "Współczesny Samarytanin", którego celem  było rozpowszechnienie idei dobroczynności, ożywienie działalności Szkolnych Kół Caritas oraz szersze zainteresowanie dzieci i młodzieży działaniami Caritas DKK

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL